У Београду обележено 80 година од формирања 6. Личке, 7. Банијске и 8. Кордунашке дивизије

Поводом Дана формирања Првог хрватског народноослободилачког ударног корпусa и Дана формирања 6. Личке, 7. Банијске и 8. Кордунашке дивизије 22.11.1942., одржана је свечаност у сали општине Нови Београд 20. новембра.

У заједничкој организацији Удружењa бораца, потомака и поштовалаца НОР-а, 6. Личке пролетерске дивизије „НИКОЛА ТЕСЛА“ и 35. Личке ударне дивизије, Удружењa бораца ослободилачких ратова, потомака и поштовалаца 7. Банијске НОУ дивизије и Удружењa бораца Кордуна, 8. Кордунашке НОУ дивизије, ратова 1990-1999 и њихових потомака… свечаности је присуствовало преко 100 поштовалаца НОР-а , а након химне и минута ћутања за све страдале од Великог рата па до последњих ратова скуп је поздравио борац НОР-а и  8. кордунашке дивизије 98-годишњи Мирко Цревар.

Осим Цревара, потомке и поштоваоце НОР-а поздравили су председавајући  организационог одбора Ђуро Шкаљац и члан одбора Вељко Жигић, као и Бојана Вучић која је прочитала реферат о борбеном путу све три поменуте дивизије.

Председавајући Ђуро Шкаљац захвалио се свима који су дошли и што дају допринос у очувању сећања и афирмацији НОР-а.

Шкаљац је акценат у обраћању ставио на позив на јединство, опрезност и слогу Срба како је то увек и раније у кризним временима бивало, јер је и данас као некад фашистичка идеологија пред нашим вратима.

“Неки се питају зашто се ми окупљамо и даље и зашто обележавамо ове датуме. Али важно је сећати се. Да није било народног устанка 1941. Усташе би побиле сав српски народ на тим просторима. Док нису формиране бригаде, одреди и дивизије српска села су спаљена, а људи убијани. То морамо знати и подсећати се”, казао је Шкаљац.

У име Удружења 6. Личке обратио се Вељко Жигић и истакао да сви који су потомци бораца НОР-а треба да буди поносни, као што и сам јесте.

“На националним телевизијама данас можемо видети како појединци шире говор мржње и позивају на линч када кажу да су Личани у то време дошли и побили све од Дедиња до Кнез Михајлове. А не спомињу да је 50 хиљада Крајишника ишло полетом у рат са идејом да нама данас буде боље. Не дајмо да се то заборави”, поручио је Жигић.

У реферату Бојана Вучић је подсетила на дуг и трновит борбени пут ових дивизија.

“Први хрватски корпус ког су чиниле ове дивизије је данас историјска легитимација Хрватске којим она доказује своје учешће у борби против фашизма, иско су све три јединице преко 92 посто биле српске. По територијалној припадности биле су хрватске. Борци се томе нису противили, веровали су у поштење и искрене циљеве рата. Само формирање ових јединица настало је као одговор на бастијалне злочине НДХ над српским народом”, рекла је Бојана Вучић и навела да је на Кордуну од 82 хиљаде Срба пре Другог светског рата, крај рата дочекала је једна половина, да би 2001.године на Кордуну била једна шеснаестина у односу на 1941.год. или око 5 хиљада старијих особа.

“Када из данашње перспективе сагледамо дешавања у Другом светском рату, са жаљењем можемо рећи да је за нас Србе то била Пирова победа. Кажу да је срећан народ онај који има сиромашну историју. Наша историја је превише богата.  Међутим, ми данас морамо да чувамо сећање на наше храбре претке који су голоруки устали у одбрану својих породица и идентитета који их је нажалост увек скупо коштао”, порука је из реферата Бојане Вучић.

На крају свечаног скупа уручене су захвалнице онима који су дали велики допринос у очувању сећања и афирмацији НОР-а  и одбрамбеним ратовима (1990-1999).

У делу културно-уметничког програма наступили су КУД “Ћирило и Методије” и певачка група “Грачани”  из Бачког Грачаца.

                                   новинар “Српског кола”

                                                     Весна Пешић

Нема коментара

Напишите коментар