удружења „Славонија у срцу“

У Београду одржана годишња скупштина удружења „Славонија у срцу“

Бурно је било на извjештајној годишњој скупштини удружења „Славонија у Срцу“ одржаној у недјељу 25. jуна у Новом Београду, али се све завршило, како то Славонцима приличи, у пjесми игри и весељу. Разлог  „буре“ је што je двоје чланова удружења пристало да оде на преко друштвених мрежа организовану приредбу у Футогу (Нови Сад), представљену као скуп и фолклорна приредба Славонаца. На наведеном скупу присуствовао је један хрватски етнолог из Загреба и начинио снимке који ће, као сматрају у удружењу „Славонија у срцу“, послужити да се оно што је српско насљеђе представи као хрватско.

-То је организовано преко фејсбука и осталих друштвених мрежа и то је нешто на шта ми не можемо утицати. То што су два наша члана М.М. и З.М. тамо отишли је самовољан чин. Они су отишли без одлуке Управног одбора, а то не може да се догоди, рекао је предсjедник удружења Миодраг Жарковић. Он је подсjетио да су циљеви удружења заштита народних обичаја, оно што је  од УН заштићено ка нематеријална кулутрна вриједност, окупљање Славонаца и пријатеља Славонаца, његовање традиције, сакупљање умjетнина, организовање другарских сусрета…

Према рjечима Билогорца Љубана Покрајца, који је уз колеге трочланог оркестра „Звуци завичаја“послије окончања изборне скупштине забављао присутне, Хрвати хоће да преузму све што је српско.

-Они хоће да прикажу да је то њихово, а не наше. То у Футогу био је политички скуп jeр је све снимано по задатку да се прикаже као хрватско. Они би да се рjеше Срба, а да задрже за себе њихово културно наслеђе. Нажалост неки наши чланови отишли су тамо и дали легитимитет том скупу, рекао нам је Покрајац за Српско коло.

Каже да му  је срце заиграло када је на инаугурацији предсjедника Вучића одиграно и отпјевано неколико славонских изворних кола, а међу њима тарабан.

-Мени је срце заиграло јер сам се родио у томе. Јер, све је тарабан. Основа је свуда иста мада се од села до села увек нађе нека мала разлика и игра се другачије. Хрватска на истраживање фолклора и културног насљеђа даје највише, каже Љубан, а његове ријечи потврђује и хармоникаш Миле Недимовић.  Да додамо да је Славонце (а и остале који им се придруже јер је друштво отворено за све) забаваљао и њихов члан , пјевач Славко Максимовић, а на крају су ојкаче запјевали и чланови групе Коријени.

Предсједник Скупштине удружења др. Саво Лазић изразио је жаљење што се чланови нису појавили у изворним народним ношњама, јер је и то један вид борбе.

-Та ношња је наш понос, то је оно што смо ми. Славонци су протјерани и изгубили су све и земљу и ваздух, а остала им је само култура и традиција па и то хоће да им одузму. То је наша политика а ја и Жарковић водимо политику удружења и, ако шта не ваља, мењајте. То би требало да расправимо, али ево их данас нема – рекао је Лазић и додао:

-Видјели сте да Хрвати имају добро организована славонска прела, његују народне пjесме. Демонстрира се Славонија, гдје нас нема.

Скупштина удружења „Славонија у срцу“ захвалила се на помоћи предузећима и појединцима који га помажу. То су „Аеропапук“ из Шида (Браца Богатић), „Трофеј комерц“ из Београда Миодрага Жарковића, „Плантаже Инђија“ Зорана Ђукановића и фирмa „КБ техника“ Бранка Кукрика.  Одлучено је да чланови крену у скупљање аутентичнх предмета, одjеће, знамења која свједоче о богатој  култури Срба Славоније, да се то презентује у публикацијама или на ЦД-овима.

У име Коалиције удружења избјеглица скупштини Славонаца су присуствовали Миле Шапић и Никола Кукуљ. Шапић је присутнима пренио поздраве народног посланика Миодрага Линте, а Славонце je поздравио и представник из Удружењa Госпићана „Никола Тесла“.

Драган Башовић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“8988″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1499378132030″]
Нема коментара

Напишите коментар