У Београду одржано прво вече мјештана Бенковачког Села

У  ресторану Џо у Батајници 27. децембра одржано је прво вече Бенковачког Села на коме је било присутно око 250 бивших и садашњих мјештана и њихових пријатеља. Организатори скупа су били Миленко Маниславић, Драган Видић, Миленко Сакић, Дражен Жежељ, Никица Манисловић, Дадо Раич, Ђоко Раич, Љубиша Маниславић, Огњен Жежељ, Саша Раич, Радован Ристић, Драгиша Шушак и Александар Лакић.  Вече је протекло у веселој атмосфери препуној емоција и радости  због окупљања након 24 године од катастрофе која је задесила крајишке Србе 1995. године.  Скуп је показао да су некадашњи становници Бенковачког Села жељни свог краја и сјећања на исти.

Водитељка програма млада Анђела Жежељ дала је ријеч Александру Лакићу који је поздравио све присутне и рекао да „Бенковачко Село никад није отишло из његових мјештана и да у њима и даље живи успомена и сјећање на њега, на нека боља времена када су многе ствари имале више смисла”. Он је истакао да је Бенковачко Село изњедрило многе успјешне људе међу којима су три прволигашка фудбалера (Мишо Маниславић, Владимир Маниславић и Милан Стегњаић) из времена бивше Југославије, првака државе у боћању (Србо Стегњаић), докторе наука, а највише је изњедрило вриједне и поштене људе који имају специфичан смисао за хумор.

Из Бенковачког Села је и садашњи проректор за науку Универзитета у Београду Петар Марин као и један од најбољих фудбалера у некадашњој јединственој хрватској лиги Милош Ћиритовић. Међу присутнима су били оснивачи и многобројни чланови КУД-а Петар Зечевић који су његовали обичаје и традицију свога краја.

Лакић се посебно захвалио онима који су дошли из Бенковачког Села што је пропраћено великим аплаузом присутних.

На крају свог обраћања Лакић се поименице захвалио свима из Србије и дијаспоре који су помогли организацију скупа. Пошто су донације превазишле очекивања вишак прикупљених средстава је намијењен лијечењу Јована Кошевића чиме је ово вече имало и хуманитарни карактер.

Анђела Жежељ је прочитала своју пјесму ауторску пјесму Завичај коју је написала са 10 година и коју је први пут прочитала на овом скупу. Она је рекла да је рођена у Србији, али да је слушајући оца, мајку, стричеве, другу родбину осјећала као да је лично прошла кроз све што се дешавало и као да је живјела у свом завичају. Њена емотивна пјесма изазвала је и сузе код дијела присутних мјештана. Нагласила је да „чврсто стојимо на ногама послије свих животних околности које су нас задесиле”.

Преко видео бима присутнима се обратио дио мјештана који живи у дијаспори (Тодор Жежељ Тоћо из САД, Југослав Видић Jуги из САД, Предраг Раич – Буја из Аустралије, Саша, Марин и Ацо Марин из Аустралије и Боре и Давор Лакић из Канаде). Они су поздравили своју родбину, кумове, пријатеље и некадашње комшије који су се окупили у ресторану Џо и који су им узвратили снажним аплаузима.

Посебно су се потрудили Боре и Давор Лакић чији се програм састојао из три дијела (разговор дједа и бабе; изворна пјесма и здравица и пјесма на гитари о родном селу).

На крају присутнима се обратио свештеник Драган Зорица који је родом из оближњег села Кожловац. Он је изразио радост што се наши људи окупљају упркос невољама које су их задесиле и обавезама које имају јер су исти важни због очувања нашег идентитета. Посебно се захвалио члановима Организационог одбора који су уложили доста труда, напора и рада да се припреми овај скуп. Отац Драган је истакао да приликом ове и других завичајних вечери треба да се сјетимо наших предака који су нам оставили предивне цркве и манастире (пр. Црква Светог Јована Крститеља у Бенковцу) и борили се да их очувају кроз вјекове. Обавеза наше генерације јесте да их помажемо и обилазимо, као и да обнављамо и чувамо наша гробља која су свједоци нашег постојања.

Он је позвао присутне да се сјете академика и лидера Срба из Хрватске почетком деведесетих година прошлог вијека Јована Рашковића који је рекао да је идентитет нашег народа израстао из олтара Српске православне цркве.

Присутне је у остатку вечери забављао бенд Дијаманти.  У паузи су мјештани Бенковачког Села отпјевали традиционалне пјесме „на суво” и одиграли бирачко коло. Организациони одбор је донио одлуку да се Друго вече Бенковачког Села одржи у октобру за Покров пресвете Богородице. Овај празник је слава села.

 

Србе замијенили Хрвати из БиХ


Бенковачко Село се налази у непосредној близини Бенковца. По попису из 1991. године, број становника био је 630, од чега су се 620 изјаснили као Срби. Готово све становништво је протјерано из села током злочиначке акције Олуја. По попису из 2001. године Бенковачко Село је имало 534 становника, углавном Хрвата досељених из БиХ након 1995. године, уз нешто српских повратника. Бенковачко Село је према попису становништва из 2011. године имало 789 становника.

Видео запис са Прве вечери мјештана Бенковачког Села можете погледати на линковима испод.

 

Нема коментара

Напишите коментар