Коријени организовали девети пут пливање за Часни Крст у Сомбору

Коријени су ове године организовали девети пут пливање за Часни Крст.

Ове године је учествовало 46 пливача  углавном из Сомбора и околине али и из Русије, Словачке, Канаде… Kада jе реч о пливању за Часни крст бар када се говори о местима уз Дунав и велике реке то је био обичаj између два рата.

Обичај jе замро и поново почео да се обнавља негдје деведесетих година када су пливање за Часни крст почеле да уводе и друге средине где има ријека или нека већа вода тако да jе то jедна врста новог обичаjа везано за Богоjављење, која свој коријен има у древној традицији.

У нашем граду организује захваљујући Завичајном удружењу Срба „КОРИЈЕНИ“ али и Спортском савезу Града Сомбора и Туристичкој организацији Града Сомбора.

Покровитељ је био град Сомбор а градоначелница Душанка Голубовић је присуствовала програму. Након химне и спуштање Часног крста у воду означава почетак пливања у коме учествује и старо и младо.

Овогодишњи победник је Марко Маринковић, 17г. Овом манифестациом ЗУС „Коријени“ су пружили подршку Србима у Црној Гори и мото овогодишњег пливања је био „Не дамо светиње“.

Нема коментара

Напишите коментар