Божић Бата закуцао на врата

Завичајно удружење Банија из Суботице и ове године 5.1.2020. је на Отвореном универзитету обрадовало најмлађе. Преко сто малишана добило је пакетић од Божић Бате, а за узврат су нешто отпјевали или одрецитовали.

У овом програму поред најмлађих уживали су родитељи и баке и деке.

Поред даривања ови сусрети прије Божића имају за циљ да се најмлађи Банијци у Суботици окупе и упознају. Било је ово једно весело и лијепо дружење свих генерација.

Како је рекао Чедомир Пађен предсједник Удружења претходне године је рођено 12 беба, на шта су Банијци посебно поносни. Позвао је све присутне да се послије завршетка програма почасте послужењем.

– Позивам вас на манифестације које су у организацији ЗУ Банија Суботица 25. јануара ће наступати Момо и Мајкани у Бајмоку, 16. маја ће бити Банијско прело, такође ћемо имати промоцију књиге Банија сабрана дјела, обилазак манастира, Сабор у Крушедолу, Сајам завичаја … – рекао је Пађен.

Жељко Тинтор: Задовољни смо учињеним у претходној години

Како уласком у Нову годину сви подвлаче линије и резимирају шта су од планова реализовали, а шта нису ми смо на ту тему разговарали са Жељком Тинтор предсједиком Скупштине Завичајног удружења Банија који нам је рекао да су задовољни претходном годином јер су реализовали што су планирали. Издвојио је 11. Банијско плетено коло када су Момо и Додир и Џими Станић, КУД-ови и пјевачке групе забављали преко 320 гостију, 3. Фестивал изворних пјесама Ој банијо родна грудо моја, такмичиле се 22 мушке и женске пјевачке групе, а завршило се концетом Баје Малог Книнџе, уз присуство 1500 гледалаца. Славу Удружења су прославили 21. септембра. Имали су и запажену улогу на Сајму завичаја, и многа поклоничка путовања.

Прошле године нису успјели завршити штампање књиге Банија сабрана дјела.

– Та књига се састоји из три тома. Први том Банијски ријечник је одштампан, а остала два планирамо завршити ове године. Каснимо из финансијских разлога. Такође, планирамо и изложбу која ће бити повезана са књигом Банија сабрана дјела.

Тинтор истиче добру сарадњу са Градом Суботицом и Фондом за пружање помоћи избјеглим, прогнаним  и расељеним лицима, док са покрајинским и републичким властима немају никакву сарадњу.

– Средства која добијамо нису довољна за реализацију наших активности, па се сналазимо на друге начине у облику донација, спонзорства и чланарина.  Ипак поред свих тешкоћа, трудимо се да остваримо наше циљеве, а то су очување културе, обичаја и традиције српског народа са подручја Баније – поручује Жељко Тинтор.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар