Скуп подршке Србима и Српској православној цркви у Црној Гори

Црна Гора и Србија то је једна фамилија!

На Платоу испред Цркве Светог Марка, окупио се народ 17.1.2019. године како би пружио подршку српском народу у Црној Гори и СПЦ у Црној Гори.

Организатори овог скупа били су Студентски клуб Правног факултета, Систем вредности, Српски политички форум, Црквена линија, Организација студената – Бастион, Савез студената Фиозофског факултета, Студентска унија ФПН.

Скуп је је добио званично подршку и благослов од патријарха Српске православне цркве, Његове Светости Иринеја.

Затражено је да се власти Србије укључе у рјешавање питања у вези са Законом о слободи вјероисповијести, односно да се то питање подигне на међународни ниво.

Окупљени су одали почаст минутом ћутања Оливеру Ивановићу који је убијен прије годину дана.

Обратили су се проф. Чедомир Антић, Часлав Копривица, проф. Бранко Ракић, Бранимир Нешић, директор Издавачке куће Катена, Жељко Чуровић, Савез Срба из Црне Горе, Немања Вучковић предсједник Студентског клуба Правног факултета…

Професор Часлав Копривица је садашњу власт у Црној Гори назвао најлошијом у историји Црне Горе.

– Покушава да отме оно што ниједан окупатор, укључујући оне најокрутније није покушао да такне. Оно насветије, најбоље што је изњедрила Црна Гора и што ју је стољећима држало и када није била држава – рекао је Копривица и за крај поручио: „Ове године у Цетињу да би сљедеће заиста били у Призрену”.

Присутан је био и посланик из Црне Горе Милан Кнежевић. Његово обраћање је изазвало велики аплауз и узвике: „Милане, Србине“!

– Црна Гора је доказ да је Христос васкрснуо јер су га у Црној Гори сахрањивали послије 1945. године, па сада сви оним његовим гробарима нема ни трага ни гласа, а Бог као Господ васкрсао је међу свој народ. Ви сте можда мислили да је умрла Црна Гора након референдума 21. маја, који је покраден, убијали су српски језик, отимали све што се могло отети, само зато што су Срби у Црној Гори стварали ту државу. Поносан сам што видим вечерас и српске и црногорске заставе заједно, те јуначке страдалне заставе са Скадра, Брегалнице, са Царева Лаза гдје смо као браћа освајали и ослобађали оно за шта се вриједило борити и гинути – навео  је Кнежевић.

– Премијер Душко Марковић је навео да је спреман да преговара, патријах Иринеј и митрополит Амфилохије су поручили да нема преговора док се не повуче Закон – рекао је Кнежевић.

Подршку српском народу и Српској православној цркви у Црној Гори пружио је и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта присуствујући и овом скупу.

Подршку су својим наступима пружили и Гусларска школа Сандић на челу са Вукојицом Сандићем као и Косовски божури.

Вукојица Сандић је за Српско коло рекао да су били и у Пљевљима и Бијељини.

– Умјесто да се окупљамо око часног крста, окупљамо се да бранимо часни крст. Неколико њих желе да потру све што је важно, све што је завјетно и најљепше у спрском роду – рекао је Вукојица Сандић и поручио да свако вече, на молебанима буде један више, јер они играју на ту карту да ће се народ заморити.

Услеједила је шетња Улицом краља Милана, преко Теразија и Трга републике, ка Саборној цркви гдје је служен молебан.

Ново окупљање организатори су најавили за 24. јануар на истом мјесту.

На скупу су се мoгли чути узвици, „Црна Гора и Србија то је једна фамилија”, „Не дамо те Косово”.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар