У Београду основано Завичајно удружење Рибник-Кључ

У Београду је 29. марта одржана оснивачка скупштина Завичајног удружења Рибник-Кључ на коме је било присутно 38 делегата и гостију. Оснивање удружења, које окупља оне који су поријеклом из Кључа, мjеста које је Дејтонским споразумум припало Федерацији БиХ (Унско-сански кантон),су подржали и представници удружења „Змијање“ из Каћа (Томислав Николић), Удружења Срба из општина Босанске Крајине (Драган Дивјак), Удружење крајишких бригада (Мићо Грубор), Удружења грађана„Ново огњиште“из Барајева (Јово Добријевић),Савеза Срба из региона и Коалиције избјегличких удружења (Миле Шапић).

Циљеви удружења су, према ријечима оснивача Слободана Калабића, Душана Лекића и Николе Волаша, заступање културно-историјских вриједности, окупљање и помагање завичајаца, сјећање на значајне личности из ближе и даље прошлости и учествовање на скуповима који његују завичајност, традицију, фолклор и хуманост.

На скупштини је усвојен Статут Удружења, изабран Извршни и Надзорни одбор и заступник Удружења. Сjедиште је у Београду, Македонска 22 (Дом омладине).

Пуковник у пензији Драго Самарџија,поријеклом из села Хумић,изразио је противљење због назива удружења предлажући да се у назив стави Кључ-Рибник, а не Рибник Кључ.

-Ми смо изгубили територију Кључа само привремено. Не смемо одступити од оног што је наше, рекао је Самарџија. Он је подсјетио да је у отаџбинском рату погинуло је 465 бораца Војске Републике Српске из општине Кључ, а да је само мали дио те општине припао Републици Српској.

-Времена се мијењају. На овим просторима дешаваће се крупне ствари. Видјели сте шта се дешавало ових дана на Косову и Метохији. Ово што је до сада било је само прво полувријеме, а шта ће бити даље не знамо, додао је Самарџија алудирајући на хапшење Марка Ђурића и драматичне догађаје у Косoвској Митровици.

Генерал уз пензији Мићо Грубор, предсједник Удружења крајишких бригада сматра да је оснивање завичајног удружења „велика ствар“.

-Мислим да је Драго Самарџија потпуно у праву. Ја сам Дрварчанин и знам да је мало људи остало у Ф БиХ. Треба да се боримо за сваки напредак тог подручја укључујући и аутономни облик удруживања крајишких општина, као што се Срби на КиМ боре за Заједницу српских општина. Једино тако онемогућићемо мајоризацију Срба , истакао је Грубор један од оних из штаба генерала Ратка Младића.

Калабић Слободан је подсјетио да је постојало удружење Кључана које се угасило. Он је нагласио да су припреме за оснивање биле темељне и да су у томе учествовали и они из ранијег удружења.

-Добили смо мишљења влада у Београду и Бањалуци. Били смо у Кључу на литургији, тамо су 33 наша члана. Обишли смо Соколово и Ратково, били на извору Сокошнице.

Представник Удружења „Змијање“ Томислав Николић из Каћа нагласио је да сматра да је начин jделовања његовог удружења права формула за успјех.

-Убацили смо 120.000 евра у завичај. Треба тамо подизати мостове, путеве, обнављати и чинити све да завичај оживи, рекао је Николић.

Д. Башовић

Нема коментара

Напишите коментар