У Вуковару дјелује веома активно удружење антифашиста

Одлучно против ревитализације усташтва


За њих нема дилеме везано уз препоруку Вијећа за суочавање са прошлошћу – усташким симболима није мјесто у јавном простору јер се тиме легализује усташки поздрав „за дом спремни“

Вуковарска подружница Савеза удружења антифашистичких бораца и антифашиста Републике Хрватске са својих стотињак активних чланова једна је од бројнијих организација које његују традицију партизанског покрета из Другог свјетског рата. На Скупштини одржаној у другој половини марта ове године њих шездесетак окупљених указали су на погубан тренд хрватског друштва у којем се негира антифашизам, а на пијадестал се покушава уздићи фашизам и његова иначица усташки покрет. „Без обзира што нас се покушава маргинализовати, ми не одустајемо од своје идеје. Не одустајемо од његовања антифашизма и партизанског покрета. Активно организујемо сјећање на славне дане историје како у нашем граду, тако путујемо и учествујемо на осталим антифашистичким манифестацијама у Хрватској, Србији и Босни и Херцеговини. Рекао је ово агилни предсједник вуковарске подружнице Лазо Ђокић додајући како су три кључне манифестације које овдашњи антифашисти обиљежавају; Дан ослобођења Вуковара, комеморација на спомен комплексу вуковарског стратишта „Дудик“ и обиљежавање партизанског и савезничког десанта Дунава.

 

И Србија да помогне у обнови споменика


„И ове године ћемо са поносом 12. априла у поподневним сатима положити вијенце, запалити свијеће и сјећати се наших погинулих другова, те евоцирати успомену на славне и поносне дане пробоја Сремског фронта и ослобођења Вуковара“, рекао је Ђокић. Он је додао како је захваљујући Клубу заступника СДСС-а у Сабору покренута иницијатива и дио активности одрађен на обнови споменика у „Дудику“. Очекујемо наставак обнове такође са средствима које ћа нам осигурати СДСС, а очекујемо и да ће се укључити институције Републике Србије јер знатан број на Дудику страдалих је из Војводине“.

Дудик једно од највећих стратишта на истоку данашње Хрватске у систему усташке власти функционирао је од од 1941. до 1943. године. По званичним подацима на овом комплексу стрељано је нешто више од 450 људи, махом Срба, али и припадника други хнационалности Јевреја, Рома, Хрвата и других. Неке поратне бројке су доказивале да је страдалих чак и до 1 000!!! Прве жртве убијене на овом стратишту доведене су из Боботе – српског села у близини Вуковара, а жртава је било и из других мјеста од Земуна до Винковаца укључујући Нови Сад, Осијек, Загреб. Сваке године на Дудику се окупе поштоваоци, али нажалост без званичних представника вуковарске градске управе.

 

Недопустива усташка идолатрија у јавном простору


Скупштини су присуствовали представници Самосталне демократске српске странке који су нагласили како је данас у Хрватској око 130-ак регистрованих политичких странака, од чега осим десетак ултрадесничарских, све остале у својем програму имају антифашизам. Нажалост, имају само декларативно јер не живе антифашизам и не залажу се довољно за чување његових вриједности. А тако се понаша и држава у целини којој је антифашизам уставна категорија, а за самим антифашизмом посеже куртоазно само о неким датумима или када добије критике међународне заједнице.

Ни за ову политичку странку, најјачу међу Србима у Хрватској као ни за антифашисте нема дилеме везано уз „Документ дијалога“ – акт којег је сачинило Вијећа за суочавање са прошлошћу формирано од стране актулене хрватске Владе. Неприхватљив нам је апсолутно, јер иако је само препорука без законске снаге, овај документ оставља могућност кориштења усташких симбола у јавном простору чиме се заправо легализује усташки поздрав „за дом спремни“!!! „Ту нема погодбе и ми смо категорички против. Не можете мало бити антифашисти, а мало усташе! Свако ко је страдао заслужује пијетет, али не јавним кориштењем симбола поражене назадне усташке идеологије коју је одбацио читав савремени свет, а са којом у Хрватскпј данас многи кокетирају или је чак и јавно заговарају“, речено је.

 

Ногометне утакмице на костима жртава!!!


Антифашисти осим исказаног жалења за неразумијевање вуковарске градске управе за њихов рад и цивилизацијске вриједности за које се залажу, указали су и на погубан тренд незаинтересованости младих људи који би наставили њихов рад. Градска управа је показала колико јој је стало до антифашизма прије десетак година када је издала дозволу да се у оквиру спомен комплекса на Дудику сагради ногометно игралиште! Данас се тако на мјесту мучења, убистава, малтретирања…на костима страдалих несрећних људи – играју ногометне утакмице!!! Антифашисти су поновили како су чинили бројне представке и протесте сматрајући овај чин недопустивим, али игралиште је и даље тамо.

Ако не можемо измјестити игралиште за које сматрамо да имамо сасвим довољно добрих локација ван Дудика јер за то нема разумјевања, можемо радити на обнови онога што је остало од споменика јер то нам је завјет новим нараштајима, ријечи су председника вуковарске подружнице Лазе Ђокића. Вуковарски антифашисти су указали разочараност и чињеницом да је међу чланством веома мали готово занемарив број припадника већинског хрватског народа па је тако удружење базирано на припадницима мањина од којих је највећи број Срба али и Русина, Украјинаца и других мањинаца!

У раду вуковарских антифашиста осим водства удружења активни су најстарији њихов члан и некад активни млади партизан и учесник бројних битака међу којима и пробоја Сремског фронра чика Василије Костелник, те један од ријетких преживелих у Јасеновцу, дијете у време ратних страдања, Милорад Јандрић.

Текст и фото: Боро РКМАН

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар