Умро је Миладин Ралић један од најстаријих српских активиста у Подравини

Миладин Ралић, један од најстаријих бораца за права Срба у Слатини и Подравини умро је 22. марта 2018. након дуже и тешке болести у Слатини у 85-ој години. Био је оснивач и дугогодишњи члан готово свих српских институција које су дјеловале у овом дјелу Хрватске. Био је члан Самосталне демократске српске странке у Слатини. Члан Вијећа српске националне мањине у Слатини, а подржавао је рад „Просвјете“. Искрено је заговарао и ширио идеју законске политичке борбе овдашњих Срба за своја загарантована права која нажалост нису у највећем дијелу реализoвана. Без обзира на поодмаклу животу доб и нарушено здравље чика Миладин је присуствовао свих састанцима српских организација, те на терену непосредно радио са људима и храбрио их да слободно исказују своју националсну свијест и припадност!

Миладин Ралић рођен је септембра 1933. године у селу Блатуша, опћина Вргинмост, на Кордуну у вишечланој породици. Радни вијек провео је на пословима милиционара до пензионисања 1986. године. У Подравској Слатини како се ово мјесто звало до средине деведесетих година прошлога вијека и у којој је провео највећи период својег живота био је цјењен и поштован и као професионалац и као човјек од свих њених грађана без обзира на националну припадност. Иако је живио далеко од родног мјеста сваку прилику је користио да дође у Блатушу и околна села, посебно о сеоским светковинама и „зборовима“. У своју Блатушу сваке године је долазио на „Николице“ у мају као и у комшијску Перну за „Госпојину“ у августу. Волио је срести комшије, пријатеље, попричати са њима као и запјевати традиционалну кордунашку „Ојкачу“!

Иза њега остала је супруга Славка, кћери Јадранка, Мирјана и Љубица, сестра Љубица, унучад, нетјаци и друга бројна родбина. Телеграм са изразима саучешћа породици Ралић упутио је предсједник Главне скупштине СДСС-а др Војислав Станимировић. Миладин Ралић сахрањен је 23. марта у породичном кругу на градском гробљу у Слатини.

Боро Ркман

 

Нема коментара

Напишите коментар