У Београду презентовани инвестициони потенцијали Мркоњић Града

 

Мркоњићани на згаришту подигли град


У склопу 37. Вечери Мркоњићана у Београду, у Сава центру 29.3.2019. начелница општине Дивна Аничић и предсједник Скупштине општине Мркоњић Град Миленко Милекић презентовали су присутнима потенцијале Мркоњић Града.

 

Миленко Милекић: Још нико није одговарао за злочине у Мркоњић Граду


Како нам је рекао предсједник Скупштине општине Милнко Милекић, Мркоњић Град је страдао у свим ратовима. Задње ратне операције у БиХ су биле 1995. године, рат није могао да се заврши док Мркоњић није окупиран. Окупација је трајала 117 дана, након тога се српско становништво вратило у град.

– Град је био уништен, спаљен. Сви привредни капацитети су били уништени и 1. априла је почело откопавање највеће масовне гробнице у Републици Српској, у Мркоњић Граду. Откопавање је трајало пет дана – рекао је Миленко Милекић и додао да сви који су за вријеме окупације остали у граду, сви су убијени на звјерски начин, њих 180 је било у тој масовној гробници.

– Прикупили смо документацију за тај масовни злочин и послали у Хаг, али до сада још нико није процесуиран јер је тужилаштво из Хага те документе послало у Сарајево.

Велика несрећа је задесила Мркоњић Град, од жртава до велике материјалне штете. Међутим, Мркоњићани су ипак успјели стати на ноге, и на згаришту подићи град.

– Исцрпили смо се, и сада тражимо инвеститоре. Развили смо и привреду и културу, спорт, инфрастуктуру. Сви објекти који су прије рата били изграђени све смо обновили – рекао је Миленко Милекић и додао како поред обнове, ипак су им потребне и нове инвестиције.

 

Дивна Аничић: Обезбједили смо сву непоходну инфраструктуру


Начелница општине Дивна Аничић је рекла да су у индустријској зони већину парцела продали, али још нико није почео да гради.

– Обезбједили смо сву непоходну инфраструктуру, и водоснабдијевање, канализацију, електричну енергију – рекла је Аничићева.

Поред Индустријске зоне, презентован је и пројекат Балкана, прирoдни драгуљ у који би још требало доста да се улаже.

Балкана би било мјесто које може да се користи током цијеле године, дефинисали смо просторни план, имамо идејна рјешења за хотеле и остале садржаје и ове године се спремамо да градимо што су јавна улагања, као што је трим стаза, игралиште за дјецу – рекла нам је Дивна и додала да им је  потребан инвеститор за нека озбиљнија улагања.

Поред свих проблема на које наилазе, Мркоњић Град ипак живи. Многобројна су и културна и спортска дешавања.

– Посебно смо поносни на косидбу на Балкани, ручно кошење траве, гдје су нам Мркоњићани из Београда редовно гости. Постала је то и међународна манифестација, имамо такмичаре из Хрватске, Словеније, Румуније – рекла нам је Дивна Аничић.

Међутим, и поред труда начелнице и предсједника скупштине општине, Мркоњић Град наилази на проблем одлива младог становништва, као и многе општине у Републици Српској, па и у Србији. Надају се да ће инвестирање у Индустријску зону, пружити младима могућност запослења и останка у Мркоњић Граду. Као и улагање у Балкану који би водио до развоја туризма.

На овом састанку су присутни имали прилике да погледају и кратак филм о Мркоњић Граду, а предсједник Скупштине општине је  приказао природне, географске, демографске, привредне и ресурсне могућности Мркоњић Града.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар