У Београду промовисан филм о страдању Срба у Ледићима

Извор: Срна

Премијера документарног филма “Чико, ја сам жив, немој да ме убијеш” аутора Гвоздена Шарца одржана је јуче у Београду у организацији Координације удружења избјеглих и расељених у Србији и Радио телевизије Републике Српске и уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.

Филм говори о Драгану Васићу, једином преживјелом свједоку злочина у Ледићима код Сарајева, када је муслиманска војска почетком јуна 1992. године у селу подно Трескавице убила 24 цивила, међу којима је било и четворо дјеце.

Васић је присуствовао првој промоцији филма у Србији, заједно са аутором овог остварења у продукцији Радио телевизије Републике Српске Гвозденом Шарцем, који је истакао да је пројекција филма у Београду од непроцјењиве важности, јер је значајно да јавност у Србији види што више свједочења из прве руке о страдању српског народа са друге стране Дрине.

Подсјетивши да је филм свједочанство о бруталном злочину над српским цивилима код Сарајева, Шарац је истакао да су они ликвидирани само због српског имена и презимена, јер нема другог објашњења за оно што се догодило у Ледићима.

– Замислите када муслимански војник држи пушку и упери је у мајку која у наручју држи једоипогодишњег сина, пуца и убија. Драган Васић, који је био рањен, видио је то и само Божјим провиђењем остао жив да о томе свједочи – рекао је Шарац.

Он сматра да је због тога и других страдања Срба попут долине Неретве, у Крајини и на многим другим мјестима, као и због бројних злочина над дјецом српске националности, изузетно значајно да народ у Србији сазна истину о тим догађајима.

– За западне медије страдање Срба у Ледићима и злочини над српским народом нису прича. За њих су Срби злочинци и геноцидан народ. Заправо, све је супротно од тога и зато овај филм носи поруку незаборава, али и опроста, јер Драган Васић, који је преживио ужас, опрашта. У томе је његова људска величина, али и величина народа коме припадамо, на шта сам јако поносан – нагласио је Шарац.

Он је захвалио Координацији удружења избјеглих и расељених у Србији и општини Звездара на томе што су организовали београдску промоцију филма, као и представништву Републике Српске у Србији, које је подржало овај догађај.

На пројекцији филма “Чико, ја сам жив, немој да ме убијеш” у згради општине Зведзада били су и чланови породица страдалих Срба из Ледића и чланови избјегличких удружења.

Промоцији документарца РТРС-а присуствовали су и представници Српске православне цркве, Борислав Максимовић из Представништва Републике Српске у Србији, Дарко Младић, син ратног команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића, као и представници општине Звездара , са предсједником Владаном Јеремићем на челу.

Њему је Гвозден Шарац даровао икону у име градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића.

Шарчев филм први пут је приказан у Трнову 17. септембра 2021. године на крсну славу града Источно Сарајево.

Остварење новинара РТРС-а његова матична кућа премијерно је емитовала у новембру прошле године, тако да је пројекција у Београду практично треће представљање филма о злочину такозване Армије БиХ и муслимана из села Дејчићи, који су ликвидирали 24 својих комшија Срба из Ледића.

Учесници крвавог похода на Ледиће убили су четворо дјеце, а међу њима и Милуна Тешановића, који је имао свега 18 мјесеци.

За злочин у Ледићима, упркос бројним доказима о убијању недужних цивила, још нико није одговарао.

Преузето са: цитајфилтер

Нема коментара

Напишите коментар