Обиљежена годишњица оснивања Републике Српске Крајине

Прослава Дана Републике Српске Крајине одржана је 21. децембра у КЦ Чукарица у организацији Православо-спортског друштва Света Србија и Правoславног удружења Света Крајина.

Ово приликом емотиван је и документарни филм Недјељка Лајшића Олујно невријеме (2010) који говори о страдању српског народа у Олуји, а припремљен је и богат културно-умјетнички програм.

Ове године се навршила 31 година када је на Скупштини у Книну проглашено оснивање Републике Српске Крајине.

Протојереј-ставрофор Часлав Маринковић је благословио скуп.

Крајишкиња дивног гласа Вида Зец је извела химну Крајине.

Здравичар Драгиша Симић је говорио здравицу У славу предака и здравље потомака.

Нема српског зборовања без гусала, тако да су присутни могли да чују Батрића Јокановића који је извео пјесму Женидба Јанковић Стојана.

Присутнима се обратио Горан Опачић, предсједник Удружења ратних ветерана Крајине, који је овом приликом изговорио молитву за све Србе.

– Данас када спомињемо Републику Српску Крајину, морамо говорити и о људима који су ту Крајину основали. То је проф. др Јован Рашковић, наш Ганди који је главни покретач и оснивач.
Наш народ је доље био успаван и припреман за покољ. Да њега није било поновио би се опет Јасеновац . Морам да поменем и Здравка Зечевића, бившег предсједника наше Владе, који се исто упокојио. Затим генерал Боогољуба Поповића који је говорио: „Нећемо се више дати клати!“ И господина Бранка Марјановића који је био политичар, а његов син је дао живот за Републику Српску Крајину. Никада не смијемо да заборавимо моје саборце који су положили животе за наше отечество, за Западну Србију, тј. Републику Српску Крајину.

Опачић се сјетио овом приликом и српског народа на Косову.

– Косово је било српско и остаће српско. Поручујем нашем народу на Косову да смо уз њих и молимо Бога да им да снаге да издрже!

Предсједник Удружења Света Крајина Зоран Вујанић се захвалио присутнима што су увеличали овај скуп.

– Ово је друга година како се окупљамо поводом Дана Крајине, важно је да овај датум редовно прослављамо и свечано обиљежимо.

Народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је присутне на минут ћутања за све погинуле борце Републике Српске Крајине.

– Ми морамо да се боримо за једну неспорну истину да је Република Српска Крајина није била парадржавна творевина, него најдубљи доказ егзистенцијалних потреба и тежњи српског народа да му се не понови геноцид, маосвни злочини и етничко чишћење. Да се српском народу спрема нова катастрофа, геноцид најбоље је потврдио тадашњи предсједник опозиционе Хрватске демократске заједнице, и на првом конгресу ХДЗ-а 1990. године, два мјесеца уочи првих вишестраначких избора, изрекао једну злогласну реченица: „НДХ није била фашистичка творевина него израз најдубљих тежњи Хрватског народа за својом државом“. Српски народ се дигао на устанак, не зато што је желио да ратује, био је приморан да води ослободилачки рат, да му се не би поновила 1941. година.

Линта наводи да је Крајина доживила катастрофу из два разлога, због политике двоструких стандарда међународне заједнице и са друге стране због погрешне и неодговорне политике
тадашње власти у Србији.

– Наша мајка Србија још увијек није испунила своју уставну, националну и моралну обавезу, да коначно призна крајишке борце. На тај начин ће признати и крајишке Србе, јер нема
породице из Крајине у којој неко није био борац, отац, син, дјед, стриц, брат… – рекао је Линта и захвалио се члановима Удружења Света Крајина, посебно Винки Радовић која неуморно и посвећено се бори за темељне вриједности нашег народа.

Предсједница и освивач Православно -спортског друштва Света Србија и предсједница Удружења Света Крајина Винка Радовић рекла је да се у Удружењу труде да сачувају
сјећање на српске јунаке Крајишнике и страдалнике кроз пјесму и филм.

– Тако је настала пјесма о Споменку Гостићу, настала је пјесма и о Јасеновачким мученицима коју треба да снимимо и прикупљамо средства за снимање спотова. О тим јунацима наша дјеца неће учити у школи, али их се можемо сјећати кроз пјесму, јер нам њу нико не може забранити. Пјесме остају народу.

Винка Радовић је поздравила све присутне у име Марка Говоруше који није могао да дође, као и у име Милана Борјана који је срцем уз његове Крајишнике. Такође, редитељ филма Недељко
Лајшић због пословних обавеза није могао да дође из Приједора, али је све од срца поздравио.

У културно-умјетничком програму насрупали су још Трио вечности, Златно звонце, Ћиро Личка Кладрма Дрвар, Марија Ђуровић је рецитовала народну пјесму Орање Марка Краљевића, Радмила Ђорђевић је прочитала своју пјесму о Олуји.

Присутни су били и предсједник Удружења књижевника Србије Бранко Станковић, предсједник Удружења Народна дипломатија Иван Стефановић и многи други.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар