Двогодишњица Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије Корени

Поводом двогодишњице од оснивања Удружење матице, дијаспоре Срба у региону и пријатеља Србије Корени су организовали 26.12.2020. прес конференцију у Београду.

На самом почетку скуп је благословио свештеник Славко Бојовић.

Стојан Стевановић, привредник из Швајцарске, поријеклом из Лопара уједно је и предсједник Удружења Корени говорио је о важности улагања капитала у завичај.

– Нас 3.000 из општине Лопаре живи у Швајцарској, а 5.000 у дијаспори. Уложио сам свој капитал у завичају, у Лапаре, а за мном је уложило још 11 привредника. Дијаспора је васкрсла Лопаре, у сарадњи са начелником општине Радом Савићем.

На челу Управног одбора Корена је Милан Гутић је нагласио да је људи који се окупљају око Удружења Корени имају изражен патриотски осећај.

– Циљ је да дамо свој допринос у изградњи модерне и уређене државе, на принципима и вриједностима из прошлости, а у складу са вриједностима данашњег времена. Не смијемо да допустимо да се у Србији љуљају празне колијевке.

– Хвала свима који су нас научили да је коријен трајан и док је он здрав биће и стабла и грана.

Николина Милаковић Поповић из Министарства спољних послова Србије – Управа за дијаспору се укључила онлајн у конференцију.

– Програм рада са дијаспором што се тиче Управе за дијаспору има два циља. Очување идентитета, језика и културе, и економско повезивање са матичном државом.

Душко Ћутило је нагласио да Фонд за избјегла и расељена лица на чијем је челу поред досадашњих активности у 2021. години ће имати низ активности који се односе на сарадњу са Србима у регону.

Владимир Кокановић из Савеза Срба Словеније каже да је све своје дјеловање и капацитете усмјерио на промоцију српске традиције и културе.

–  Савез Словеније формиран је прије нешто мање од двије године и тренутно у свом чланству окупљамо већину културно-умјетничких друштава која постоје и представљамо кровну организацију. Поред тога рјешавамо и статусна питања Срба у Словенији која су вишедеценијска. Иницирали смо пројекат да се у готово свим школама у Словенији уведе српски језик кроз допунске часове. И за то се пријавило преко 1500 дјеце. Сав наставно-научни програм је преузет од Министарства просвјете Републике Србије – рекао је Владимир Кокановић и додао да српски студенти у Словенији су такође бројна групација.

Сљедеће године се очекује попис становништва у Словенији. Тренутна регулатива не дозвољава свим становницима Словеније да се изјасне по националној и вјерској оприједељености.

– То нама Србима не даје могућност да се изјаснимо по националној припадности. Ми смо поднијели иницијативу Влади Словеније да се измијени та регулатива, али и да се формира регистар националне и вјерске припадности.

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Милимир Вујадиновић се такође обратио присутнима и рекао да се Одбор два пута окупио до сада, и да су се састали са представницима српских заједница у региону, а да је Удружење Корени прво Удружење са којим се Вујадиновић званично састао откад је предсједник Одбора.

– Пуно смо урадили за наш регион и нашу српску заједницу и увијек ћемо као Одбор стајати на располагању – рекао је Вујадиновић.

Боривоје Максимовић из Представништва Републике Српске у Србији наглашава да Срби у Србији и Срби у Републици Српској нису једни другима дијаспора.

– У сваком смислу смо недјељиви простор једне историје и традиције, као и једног језика и писма.

Сви учесници ове онлајн конференције су се сложили да само удружени и окупљени око заједничке идеје могу да остваре велике резултате. Да свој капитал, своје знање и искуство уложе у свој завичај и матицу Србију.

Говорили су и Саша Степанов предсједник Одбора Корени Београд, предсједник општине Лопаре Радо Савић, директор Дома здравља Лопаре др Желимир Нешковић, Ђорђе Антонић из Привредне коморе Србије, Андреј Снегов из Русије, Александар Жигић из Америке, дописник РТС-а, проф. Страин Посављак са Машинског факултета из Бањалуке, Дамир Пејић из Међународног центра миграционих политика из Беча, дипломата Зоран Јеремић, стоматолог поријеклом Херцеговац тренутно настањен у Швајцарској Чедомир Чеда Паповић, Славиша Винковић киропрактичар из Швајцарске, поријеклом из Босне и Херцеговине, Велибор Чекаревић инжењер из Њемачке, Мирослав Крсмановић из Гроцке, Александар Кораћ, привредник из Њемачке, оперска певачица из Рима Драгана Молес, умјетница Гордана Ненадовић из Чикага, Павло Јакоја Брајовић из Албаније, проф. Петар Гојковић из Париза, др Марко Лопушина, Стефан Ђукић из Прага са Инстистута за биохемију, Стефан Јовановић из Граца, Дејан Зрилић из Привредне коморе Србије, Зоран Колунџија и Дејан Вукчевић – Корени Нови Сад, Пеко Коњевић из Малог Иђоша, посланик у Скупштини АП Војводине Дејан Панић.

Целу конференцију је водио Миша Ћирић оснивач Међународног пословног клуба и агенције за консалтинг Diaspora Group.

Књижевник Перо Солар је прочитао пјесму Очев сат.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

ФОТО: УНС

Нема коментара

Напишите коментар