У Београду промовисана књига Генерала Живомира Нинковића

У Дому Војске Србије у Београду данас (15.04.2022.г.) је промовисана књига „Ваздухопловство и противваздушна одбрана Војске Републике Српске у рату 1992–1995. Године“ генерал-мајора у пензији Живомира Нинковића, у издању Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ из Зворника.

На промоцији, одржаној у организацији Представништва Републике Српске у Србији и Управе за односе са јавношћу Медија центра „Одбране“, Министарства одбране Републике Србије, о књизи су, осим аутора, говорили рецензенти Биљана Стојковић и Златомир Грујић.

Говорећи о свом дјелу, генерал Нинковић га је описао као књигу и монографију у исто вријеме, односно као свој рапорт Ваздухопловству и Противваздушној одбрани Војске Републике Српске, српском народу и читаоцима.

„У књизи свима њима рапортирам о месту и улози ВиПВО ВРС у рату деведесетих година и постојању Републике Српске, а свједочим аутентично из прве руке онако како је било“, објаснио је генерал.

Према његовим ријечима, историја људског рода не памти већу силу од НАТО-а и мање ваздухопловство које јој се супротставило.

„Ми нигдје нисмо побјегли. Били смо свјесни да сем нас нема ко да брани небо Републике Српске. Супротставили смо се тако великој сили као што је НАТО и нанијели јој озбиљне губитке“, указао је Нинковић.

Стојковићева је Нинковићев публицистички првијенац описала као праву војничку књигу, пуну аргумената и података, која представља вриједно штиво о периоду развоја ВРС и њене авијације и противваздушне одбране.

„Ово је вриједна студија, писана из пера прослављеног ратног команданта, који је књигу базирао на својим ратним дневницима и биљешкама, као и на расположивој литератури“, објаснила је Стојковићева.

Грујић је објаснио да књига свједочи о веома важном периоду, почев од настанка Републике Српске, када је ВиПВО ВРС формирана из пријеке потребе заштите српског народа.

„Стуб и узданица Републике Српске биле су њене оружане снаге, укључујући и ВиПВО ВРС, које су, захваљујући залагању генерала Нинковића, створене као вид војске, што је била генијална замисао“, рекао је Грујић.

Преузето са: Представништво Републике Српске у Србији

Нема коментара

Напишите коментар