Промоција књиге Маре Бекић-Војновић

У издању Друштва за српски језик и књижевност у Хрватској изашла је књига Писмо ти пишем чија је ауторка Мара Бекић-Војновић.

Ово је четврта књига која је изашла у издању Друштва за српски језик и књижевност у Хрватској. прва публикација био је зборник Рече ми реч, потом је уследила књига Маре Бекић-Војновић Трепчо љубави моја, а након тога и збирка песама У подне било Драгољуба Војновића.

– Књига Писмо ти пишем се састоји од чланака које сам својевремено објављивала на фејсбуку и на нашој веб страници. Чудесним стицајем околности добила сам предлог да издамо књигу и уз помоћ Заједничког већа општина успели смо у томе. Овде нема научних амбиција, али писала сам на један импресионистички начин који лако улази у емоције и свако ко буде то читао ће видети како је то питко и лагано, али се дуго задржи у памети. Сматрала сам да се наше друштво јави поводом годишњица рођења или смрти наших значајних писаца тако да смо почели са Савом Мркаљем и онда редом преко Вука до Станка Кораћа – истакла је Мара Бекић-Војновић.

У свом приказу књиге на промоцији која је одржана у Српском културном центру у Вуковару, ауторка се посебно осврнула на рад Станка Кораћа за којег у књизи наглашава да је ретко који културни радник толико задужио српски народ у Хрватској као др Станко Кораћ.

– Станко Кораћ је истраживач, а за истраживаче се јако мало зна у јавности. Он седи у својој соби и пише и за њих само зна научна елита, међутим они су истинска вредност човечанства. Станко Кораћ је један од ретких који је успео да се не прилагоди тој друштвеној средини него да остане свој у свом националном миљеу и за њега Станко Ласић каже да је он централна личност српског националног круга, он не само да је врстан истраживач него и неко ко окупља и анимира писце тога опредељења. Он је ударио темеље српској књижевној стварности у Хрватској и после тога имамо доста врсних песника и писаца – нагласила је ауторка након промоције књиге.

Слово о књигоциду и Светозару Ливади

У свом опису књижевних стваралаца ауторка у својој најновијој књизи обухвата десетак личности. Ту су већ поменути Сава Мркаљ и Вук Караџић, затим Петар ПрерадовићСимо Матавуљ са освртом на његову приповетку Пилипенда, Петар КочићБранислав НушићГригорије Григор ВитезВладан ДесницаБранко Ћопић, Станко Кораћ те Никола Тесла као један од највећих светских научника. Уз ове истакнуте личности ауторка доноси и приказ књиге Анте Лешаје Књигоцид, даје ретроспективу гостовања и активности Друштва за српски језик и књижевност у Хрватској током протеклих 20 године и доноси слово о недавно преминулом професору др Светозару Ливади.

Свој осврт на ову публикацију и досадашњи рад ауторке у књизи је дао и књижевник Ђорђе Нешић.

– Драгоценост ових текстова је у сведочанству о времену када је сваки напор за самоодржање био важан, када се могло поуздати само у себе, своје знање и способности. А уложен је велики труд да све то буде на нивоу који култура, која се негује, и заслужује – закључио је између осталог Ђорђе Нешић.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар