У Београду служен парастос убијеним Србима у Равним Котарима и на Мали Алан у злочиначкој акцији Масленица

ЈОШ ЈЕДАН ЗЛОЧИН БЕЗ КАЗНЕ


Неколико десетина Крајишника, у организацији Удружења породица несталих и погинулих „ Суза“, присуствовало је, у Цркви Светог Марка у Београду, парастосу служеном за 348 Срба, међу којима 35 жена и троје дјеце млађе од 12 година, које су припадници Хрватске војске и полиције убили, а неке од њих и звјерски измасакрирали на подручју Равних котара и у близини планинског пријевоја Мали Алан на Велебиту у злочиначкој акцији Масленица. Највише су страдала три српска села Ислам Грчки, Кашић и Смоковић, као и Срби из мјешовитих села Мурвица, Црно, Земуник, Пољица и Ислам Латински у Равним котарима. На путу према Малом Алану, изнад Светог Рока, 22. јануара, у јутарњим часовима, убијена је једна болничарка и 21 припадник полицијских снага (плавог батаљона) РСК, углавном житељи општине Грачац.

По завршетку помена који је служио јереј Миодраг Ристић, а коме су присуствовали, поред чланова породица погинулих, и  предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта, директор Информационо-документационог центра „Веритас“ Саво Штрбац, предсједник Координације српских избјегличких удружења са подручија бивше Југославије Драган Пјевач, генерални секретар Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир и представници завичајних удружења, упутили су се ка споменику српским жртвама у ратовима од 1991-2000.  године у Ташмајданском парку.

Драгана Ђукић, предсједница Удружења породица несталих и погинулих „ Суза“, обратила се присутнима рекавши да је операција хрватске војске „ Масленица“ почела 22. јануара на подручју тадашње Републике Српске Крајине које је било под заштитом снага Уједињених нација (УНПРОФОР-а).

„Припадници хрватских оружаних снага опљачкали су, опустошили и уништили богата српска имања у том крају, а културне споменике, гробља и цркве, девастирали, оскрнавили и порушили. Међу њима и Дворе Јанковић Стојана у Исламу Грчком са Црквом Светог Георгија, која датира из 1675. године. Потомци пострадалих и преживјеле породице протјеране су са својих огњишта и данас су расуте по цијелом свијету, без наде у повратак. Вијеће за ратне злочине у Београду, покренуло је преткривични поступак за злочин  који се догодио првог дана агресије испод пријевоја Мали Алан, када су припадници Хрватске специјалне полиције, у непосредној близини осматрачнице УНПРОФОР-а измасакрирали 22 припадника Српске војске Крајине са подручја Грачаца“, истакла је Драгана Ђукић, додајући да су према подацима ДИЦ „Веритас“ докази достављени хрватском правосуђу које још води истрагу против непознатих лица.

„Неопростиво је да послије 26 година, нико од планера овог злочина (Фрање Туђмана, Јанка Бобетка, Анте Готовине, Мирка Норца, Младена Маркача и Агима Чекуа) није оптужен и процесуиран како пред међународним, тако и домаћим судовима у Хрватској“, закључила је Драгана Ђукић.

По завршетку њеног обраћања, присутни су одали пошту и положили цвијеће поред споменика српским жртвама страдалим у ратовима на подручју бивше Југославије од 1991-2000. године.

Текст и фотографије: ЖЕЉКО ЂЕКИЋ

МИОДРАГ ЛИНТА
СРПСКО ТУЖИЛАШТВО ТРЕБА ДА ПРОЦЕСУИРА ОДГОВОРНЕ У АКЦИЈИ „МАСЛЕНИЦА“


Предсједник Oдбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта позвао је српско тужилаштво за ратне злочине да коначно процесуира одговорне за злочине против Срба у акцији хрватске војске „Масленица“ у јануару 1993. године, међу којима је злочин на Малом Алану гдје су звјерски убијена 22 припадника полиције Републике Српске Крајине.

Линта је подсјетио да је српско тужилаштво још 2013. године, предмет са бројним доказима о злочину на Малом Алану, предало хрватском тужилаштву, које није предузело кривично гоњење наредбодаваца и починиоца злочина на том локалитету. Оцијенио је да је Хрватска, на данашњи дан прије 26 година, у војно-полицијској акцији „Масленица“ извршила агресију на Равне котаре, а да велику одговорност за злочин који је услиједио сноси УНПРОФОР.

„За агресију на српску територију био је највише крив УНПРОФОР који је требало да буде гарант мира и коме су крајишки Срби вјеровали да ће их заштитити од проусташког режима Фрање Туђмана“, подсјетио је Линта.

„Акција „Масленица“ као и остале хрватске војно-полицијске акције, била је злочиначка јер је главни циљ био протјеривање српског народа са њихових вјековних подручја и остварење пројекта етнички чисте „велике Хрватске“. Да би остварио наведени циљ, хрватске паравојне, војне и полицијске снаге су извршиле стравичне злочине над српским цивилима и заробљеницима и систематски уништавале, пљачкале и отимале српску имовину. Хрватски званичници ће и ове године понављати безочну лаж о српској агресији“, закључио је Линта.

 

 

САВО ШТРБАЦ
ХРВАТСКА СЛАВИ УБИЦЕ КАО НАРОДНЕ ХЕРОЈЕ


Хрватска слави као народне хероје оне који су убијали, масакрирали и одводили у заробљеништво српско становништво у Равним котарима 1993. године, у акцији „Масленица“ и, иако се знају имена одговорних за етничко чишћење тог подручја под заштитом УН, никада нико није процесуиран, рекао је Срни директор Информационо-документационог центра „Веритас“ Саво Штрбац.

„У Хрватској нема никаквих тајни ко је водио ту акцију, ко је учествовао, све су то народни хероји. Рецимо, акцију на Малом Алану, гдје је масакрирано 22 људи, војника из Грачаца, на само 50 до 100 метара од осматрачнице Унпрофора, водио је Милијан Бркић. Он је данас други човјек у ХДЗ-у и потпредсједник Сабора“, каже Штрбац.

Он је напоменуо да је на централној прослави „Масленице“ јуче, у Задру, као изасланик предсједника Хрватске био хрватски генерал Анте Готовина, као и Младен Маркач, који су једни од планера и извођача те акције, али и Мирко Шундов, који је тада водио 4. гардијску бригаду, а данас је начелник Главног штаба Хрватске војске.

„Прије седам или осам година отишла је нека кривична пријава из Београда само за „Мали Алан“. Све се зна, али кад наши питају шта је са тим предметом, добију одговор да је још у фази „извида“, што ће рећи, некаква истрага. Никада они неће процесуирати своје „јунаке“, истиче Штрбац.

Он напомиње да Хрвати „Масленицу“ називају „мајком свих побједа“ њихових у рату 1990-тих година, јер су ту „доказали“ да могу побједити Србе и послије тога су услиједили и „Медачки џеп“, „Бљесак“ и „Олуја“.

 

Нема коментара

Напишите коментар