У Борову дјeца подијелила радост Васкрса и учешћа у такмичењу

У Борову је на празник Васкрса одржана традиционална „Туцијада”, такмичење у туцању куваним јајима.

Након две године паузе због забрана великих окупљања Удружење „Плави Дунав” из Борова, у сарадњи са Српском православном црквеном општином, боровском основном школом и Дечјим вртићем „Златокоса”, организовало је традиционалну манифестацију „У сусрет Васкрсу”. Такмичење је одржано након васкршње литургије која је због радова на обнови боровске цркве одржана у Парохијском дому.

– Имали смо укупно 77 пријављених такмичара. Све су то деца узраста до 15 година и радосни смо да смо након узбудљиве борбе добили и победнике. Захвални смо нашој општини која подржава рад нашег удружења као и спонзору Златари Рим која је за све такмичаре обезбедила лепе награде – рекла је председница удружења Деса Јанков.

Победница Туцијаде је шестогодишња Софија Божић, друго место освојила је Сања Остојић, а трећи је био Никола Крстоношић. За добијање најтврђег јајета постоје нека правила која нам је открила другопласирана такмичарка Сања Остојић.

– Јаје не сме да буде свеже када се кува и треба га кувати 40 минута. То је једина тајна, а што се ударања тиче то није пресудно. Задовољна сам и пласманом и наградом – рекла је скромно Сања.

Поред такмичења у најтврђем јајету и овај пут одржана је изложба осликаних васкршњих јаја у чему су учествовали ђаци из боровске школе и деца из вртића „Златокоса”.

– Деца су се баш потрудила и нашој трочланој комисији било је заиста тешко да одлучи која јаја су најлепше осликана, али неко мора да победи. Деца из вртића осликала су око 60 јаја док су основци, иако службено на распусту, на Велики петак осликала око 70 јаја и јуче их донели овде у цркву. Захвални смо и васпитачима, и наставницима и родитељима који су деци око свега тога помагали као и самој деци што с радошћу учествују у овој лепој манифестацији – изјавила је председница удружења „Плави Дунав” Деса Јанков након објаве одлуке жирија.

Најбоље осликана јаја у конкуренцији деце предшколског узраста израдили су Јован Тадић, Марко Тодорчић и Сара Васић, док су најуспешнији основци били Анастасија Мишљеновић, Николина Тепавац и Наташа Божић.

– Данас је, хвала Богу, у Борову било сабрано више стотина људи што нас посебно радује уз овај велики празник сам по себи. Заиста нам је пуно срце јер прошла година је била за заборав што се тиче свега онога мимо литургије. Литургија је као и увек посебна служба која нас удаљава од земаљских проблема и уздиже нас на небеса. Служили смо је у миру, а све оно што је било прошле године са разним ограничењима и забранама нека остане иза нас и не поновило се – поручио је боровски парох јереј Драган Сердар.

Прослави Васкрса у Борову придружила се и општинска организација СДСС-а која је за децу припремила 150 слатких пакетића.

За три године црква Светог архиђакона Стефана биће потпуно обновљена
У току је и обнова православног храма у Борову која је почела још пре две године. Тренутно су у току радови у унутрашњости цркве, док је њена спољашњост већ завршена. Озидана је и нова ограда која је оштећена након што је на њу пало велико дрво које се налазило у црквеној порти, уређен је простор за паљење свећа и поплочана стаза око храма.

– Средства за обнову цркве највећим делом обезбеђује општина Борово која годишње у ту сврху издвоји око 600.000 куна, а остатак су средства од разних донатора и преко пројеката. Ради се етапно и тренутно се обављају радови на увођењу подног грејања. Након тога ће црква бити поново иконописана и надамо се да ће радови на њеној обнови бити завршени у наредне три године – рекао је заменик начелника општине Борово и члан црквеног одбора Душко Дробић.

Славко Бубало

Преузето са: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар