У Берковићима 90 оштећених објеката, штета од земљотреса више стотина хиљада КМ

У Берковићима, гдје је био један од епицентара земљотреса који ових дана погађају Херцеговину, двије породице су исељене због оштећења њихових домова, а до сада је пријављено 90 оштећених објеката, изјавио је данас Срни начелник општине Ненад Абрамовић.

Он је навео да ће, према прелиминарним процјенама, штета од земљотреса у Берковићима износити више стотина хиљада КМ.

Абрамовић је рекао да су углавном оштећени стамбени објекти, али и шест јавних, међу којима је зграда централне основне, средње школе и три подручне основне школе, као и библиотеке и зграда у којима је смјештен катастар и Црвени крст.

Истакао је да је нови земљотрес, који се десио јуче ујутру, изазвао нова, али и додатна оштећења на објектима који су већ оштећени у претходним ударима.

Начелник Берковића је рекао да грађани још пријављују штету и да су формиране двије комисије које ће вршити попис и процјену штете.

Он каже и да је препорука начелника и општинског кризног штаба Министарству просвете и културе Републике Српске да обустави извођење наставе у једној основној и у средњој школи у Берковићима од сутра до краја ове недјеље, док надлежни не утврде стање безбједности, имајући у виду учестала подрхтавања тла, која још трају.

Према његовим ријечима, у Берковићима је током претходна три дана евидентирано више од 50 подрхтавања тла.

Позвао је све надлежне у Републици Српској и БиХ да помогну Берковићима у санацији штета од земљотреса, имајући у виду да је ријеч о неразвијеној општини.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар