У Борову након корона паузе деца напокон заиграла коло пред публиком

Како би ублажили недостатак манифестација, али пре свега како не би изневерили мале фолклораше који су приморани да од марта пропуштају наступе и прилику да покажу шта све умеју, КУД „Бранислав Нушић“ из Борова организовао је смотру која је одржана уместо традиционалне међународне манифестације „Ђерам – деца чувари традиције“.

– Покушали смо да испунимо обећање нашој деци и зато смо уместо традиционалне манифестације Ђерам организовали смотру фолклора. Окупили смо сву нашу децу која су подељена у три скупине, како играче тако и тамбураше, да се представе пред домаћом публиком. Осим тога имамо и госте. То су КУД „Младост“ из Трпиње и КУД „Васо Ђурђевић“ из Бршадина као и плесна група „Венера“ из Вуковара. Иако је планирано да се наступи одрже на летњој позорници нажалост време нам није ишло „на руку“ и деца ће наступати у кино сали где ћемо строго водити рачуна о прописаним мерама, о физичкој дистанци, дезинфекцији руку, обавезним заштитним маскама за лице и свим епидемиолошким мерама – објашњава председник КУД-а „Бранислав Нушић“ Радо Босић који истиче да у боровском КУД-у младости не недостаје.

– Имамо три секције деце, најмлађа или вртићка група, затим средња од 1. до 5. разреда и старија група од 5. до 8. разреда. Све укупно је 62 деце и морам признати мање их је у поређењу са претходним годинама, али не толико колико је то проблем у осталим друштвима. Ми смо за сада сретни и задовољни и морамо радити на томе да што више вежбају, да што више наступају и да им то буде интересантно- истиче Босић.

Боровчанима су се придружили и ово дешавање својим учешћем обогатили пријатељи из Трпиње, Бршадина и Вуковара. КУД-ови „Младост“ Трпиња и „Васо Ђурђевић“ из Бршадина као и домаћини смотре поносе се бројем најмлађих фолкораша, свако од ових друштава броји близу 40 малишана. Ово посебно радује јер када говоримо о деци у културно-уметничким друштвима говоримо о будућности тог друштва и њиховим првим корацима којима упознају традицију, културу и обичаје свог народа.

– Свакако да их фолклор приближи матерњем језику, култури и обичајима. Кореографије прилагођавамо њиховом узрасту и пре почетка и представљања игре говоримо им одакле долази игра, какви су тамо обичаји и још неке информације које су њима интересантне. Највише то спознају кроз игру и песму и заправо када саставимо читаву кореографију они виде богатство и разноликост тога краја – изјавила је уметнички руководилац и кореографкиња у КУД-у „Васо Ђурђевић“ Бршадин Драгана Самарџија.

У Трпињи деца воле фолклор и зато проблема са чланством, у тамошњем културно-уметничком друштву, када су најмлађи играчи у питању немају. Свака је кореографија нови изазов који започиње привлачењем дечије пажње каже уметнички руководилац Дајана Живановић.

– Највише се мучимо са пажњом, али најбитније је да радимо кроз игру јер тако им је најлакше да усвоје знање. Гледамо да им кореографије приближимо на најбољи начин и пре него обрадимо игру упутимо их у крај одакле потиче – објашњава Живановић.

Боровчани су осмислила начин да усред неповољне епидемиолошке ситуације која је пореметила све планове, увеселе најмлађе чланове културно-уметничких друштава и плесне групе „Венера“, да их мотивишу за даљњи рад и награде за досадашњи труд. А они су успешно извели све кореографије и попут професионалаца на најбољи начин представили место из којег долазе. Без обзира да ли су играчи или тамбураши било је видљиво да искрено уживају у ономе што раде.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар