АКТУЕЛНО:

У Братунцу служен парастос за погинуле Србе из сарајевских општина

На гробљу у Братунцу данас је служен парастос и одата почаст погинулим српским борцима, поводом 27 година од преноса њихових посмртних остатака из сарајевских општина на ово гробље.

Парастос је служен за 187 погинулих бораца са сарајевског ратишта сахрањених у Братунцу, након егзодуса Срба из Сарајева, односно напуштања вјековних огњишта које су Срби у рату одбранили, али су Дејтонским мировним споразумом предата Федерацији БиХ.

Цвијеће је положила делегација општине, затим Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, те Организације несталих Братунца и Сребренице и Жена жртава рата из Братунца, као и и делегација Удружења логораша регије Бирач и Удружења Срба из Срајева.

Замјеник начелника братуначке општине Бранислав Тришић рекао је да су борци којима је служен парастос дали животе за Републику Српску, подсјетивши да је 150.000 Срба из Сарајева након Дејтонског спаразума напустило тај град и вјековна имања зарад слободе и живота са својим народом у Српској за коју су гинули.

Тришић је нагласио да су сарајевски Срби остали без материјалних богатстава која су имали.

Предсједник Удружења Срби из Сарајева Видомир Бандука рекао да се хиљаде појединачних и породичних одлука сарајевских Срба након потписивања Дејтонског споразума „претопило“ у једну, а то је одрицање од материјалих вриједности и сеоба зарад живота у слободи.

Указано је да се Срби из Сарајева и даље суочавају са уништавањем имовине коју су Бошњаци узурпирали и користе не дозвољавајући власницима да њоме располажу.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар