АКТУЕЛНО:

У Буковцу одржан 24. Завичајни збор – Косидба

У Буковцу је 15.06.2024. године одржан 24. Завичајни збор – косидба, који је окупио земљаке, пријатеље и поштоваоце обичаја, традиције и културе српског народа. Догађај је организовало Завичајно удружење “Мањача“ у сарадњи са Савезом Крајишких удружења, а на челу са председницом Ранком Срдић Милић. Манифестацију су подржали Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Фонд за избегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, Градска управа за културу, Представништво Републике Српске у Србији, Туристичка огранизација Града Новог Сада и Туристичка организација АП Војводине.

Међу бројним званицама, догађај су увеличали министарка за бригу о породици и демографију Србије Милица Ђурђевић Стаменковски, народни посланик Миодраг Линта, заменик градоначелника Игор Црнобарац, изасланик председника Републике Српске Милорада Додика Немања Давидовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, представници сродних удружења и пријатељи.
Министарка за бригу о породици и демографију Србије Милица Ђурђевић Стаменковски истакла је да овакви догађаји имају посебан значај:

– Свесрпски сабор 9. јуна није завршен, он је тек почео. И управо овакве активности, завичајни зборови, окупљања нашег народа, чување наше традиције, обичаја и идентитета је наставак и спровођење онога што је одлучено, договорено и што је усвојено на седници две Владе Републике Српске и Републике Србије. Овакви догађаји имају посебну тежину и све већи значај, јер показују континуитет у саборовању нашег народа. Када Срби саборују, када се окупљају, када се налазе на једном месту, када се договарају и чувају своју традицију, културу и сећање на завичај тада су непобедиви. То су вредности које желимо да очувамо.

Министарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски истакла је да ово министарство подржава вредности које чувају породичну заједницу српског народа. Нагласила је да је ресор који води одмах након Свесрпског сабора следио упутства из усвојене Декларације и кренуо у њихово провођење.

Заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац је са великом радошћу посетио Завичајни збор:

– Са великом радошћу сам данас са вама на 24. Завичајном збору – косидби. У славу присећања одакле долазимо и оживљавању обичаја, свих наших презимена у епским песмама и историјским читанкама свих ћуди и нарави које су обликовалле многе просторе, па и ову равницу. У славу свих Срба и оваквих догађаја на којима се сабирамо, али прихватамо и волимо све вере и нације, поштујући себе и са поносом сву лепоту својих посебности радујући културној ризници ових простора. У овом времену потребна нам је мудрост заснована на историјском искуству, али и свакодневно охрабрење да научимо и поштујемо себе, како би боље разумели и поштовали друге. Град Нови Сад негује и с поносом чува традицију разноликих завичајних удружења која чине његову богату културну матрицу, истакао је Црнобарац.

Саветник председника Републике Српске Немања Давидовић је такође истакао значај косидбе и оваквих саборовања:

– Овакви догађаји допринели су нераскидивој вези и односима између Републике Српске и Републике Србије који су данас на снази. Овде у Буковцу, Новом Саду и Војводини живе људи који већ 110 година долазе из простора Републике Српске, крајишких општина и Федерације БиХ и повезани су трајним, пријатељским, родбинским, кумовским и другим везама и представљају трајну нит између Републике Српске и Републике Србије. Поносан сам на 24. Завичајни збор – косидбу, која нас окупља како би заједно чували наш идентитет и наше заједничке традиционалне вредности.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић саопштио је да они од почетка подржавају ову манифестацију:

– Ми од почетка подржавамо ову манифестацију јер она даје посебан допринос очувању наше културе, традиције, обичаја и свега онога што нам је важно да сачувамо наш идентитет и нашу посебност. Удружење Мањача и Савез крајишких удружења на прави начин раде на очувању традиције, културе и обичаја, истакао је Цицовић.

Цицовић је додао да је важно да будемо јединствени и сабрани, јер ћемо само тако моћи да се супротставимо свим искушењима и да дамо пуни допринос опстанку српског народа на овом простору.

Организатор манифестације Ранка Срдић Милић је истакла задовољство због манифестације и захвалила се свима који су се одазвали позиву и својим присуством увеличали догађај.

– Желим да вам се свима захвалим што сте дошли да подржите ову нашу здраву причу. Ако смо физички изгубили Крајину, простор и завичај, сасвим је разумљиво да је у нама појачан отпор да заштитимо то духовно. Како то духовно можемо заштити у нашем другом завичају, само саборањем и демонстрирањем наших обичаја. Зато смо овде, истакла је Ранка Срдић Милић.

Централни део манифестације била је косидба у којој су се, обучени у народну ношњу, такмичари надметали у брзини кошења и најбоље покошеној трави. Такмичиле си се жене, сениори, ветерани. Косци су Вук Вучковић, Небојша Спасојевић, Зоран Ракита, Недељко Керлец, Горан Рашљић, Мирко Кецман, Милош Тркуља, Александар Бањац, Милорад Сладојевић, Младен Томић, Мићо Мрђа, Баре Пршља, Марио Прљевић, Марко Мирић, Драго Иванић и Драго Боговац.

Након косидбе следио је заслужени ручак на откосу и богата трпеза са традиционалним јелима.

Међу женама у кошењу прво место освојила је Цвијета Гелић Кнежевић, друго место Сека Кецман, док је треће место припало Стојки Беатовић Делић. Међу ветеранима победу је однео Ђуро Керкез, друго место припало је Момчилу Катићу и треће место освојио је Рајко Мрђа.
Победничко место на косидби међу сениорима заузео је Мирко Кецман из Бачког Петровца, други је био Вук Вучковић из Прељина и треће место освојио је Марко Мирић из Бачког Маглића. Парцелу је најбоље покосио Младен Томић из Мркоњић Града.

Први и обавезни део манифестације, али уједно загревање пред косидбу, била су такмичења у спортско – витешким дисциплинама која су одавно постале део традиције. Земљаци су се надметали у бацању камена с рамена, скоку у даљ, навлачењу конопцем, навлачењу штапом, крмању, варизању и клисању, а само најбољи су однели победу.

У културно-уметничком делу програма учествовали су професорка соло-певања Александра Сашка Падров која је отпевала химне Републике Србије и Републике Српске, народни гуслар Витомир Вулин, КУД “Петар Кочић“ из Мркоњић Града, КУД “Милица Стојадиновић Српкиња“ из Буковца, уметник Рајко Вуканац, мушка певачка група КУД-а “Младен Стојановић“ из Бачког Јарка, шаргијаш Љубомир Станковић и свирач усне хармонике “Чедомир Грозданић“. Здравицу је одржао првак Србије у здравичењу Драгиша Симић.

Након такмичења и званичног дела програма, госте су у добром расположењу држали Дућа Видекањић, Новица Текић, Марко Ђурић и “Синови Мањаче“.

Новинар Српског кола
Драгана Шиповац

 

Нема коментара

Напишите коментар