У Челопеку код Зворника парастос за убијене Србе овог краја

Парастосом, паљењем свијећа и полагањем вијенаца на спомен-обиљежју за 25 погинулих бораца Војске Републике Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, у Челопеку код Зворника одата је почаст страдалим Србима у протеклом рату и у Другом свјетском рату.

Поручено је да су борци из Челопека, којих је више од 300 прошло кроз Војску Републике Српске, били прави примјер истинских родољуба и да су на бројним ратиштима бранили српски народ и Републику Српску. У тој борби њих 25 дало је живот, а многи су рањавани.

Српски народ из Челопека дао је велики допринос у одбрани Зворника и Републике Српске, истакао је предсједник Градске борачке организације Лазар Ристић.

– Борци из Челопека су бранили подручје Парлога и Баљковице, односно Зворника. Први су се одазвали. Бранили су и бројне друге крајеве широм Републике Српске. Хвала им на одговорности, часној борби и јунаштву – поручио је Ристић.

У оквиру парастоса, одата је почаст и за 50 страдалих бораца и цивила из Челопека који су у Другом свјетском рату погинули или одведени у логоре и у њима погубљени.

Предсједник мјесног одбора Борачке организације Зворник Цвико Ерић истиче да је важно да се никада не заборави жртва коју су поднијели становници овог насеља.

– Те злочине над Србима из Челопека су правиле комшије. Најбољи људи су одвођени у логоре из којих се никада нису враћали. Јасеновац, Дахау, Митровица само су нека од стратишта. Поносни смо на то да се никада нисмо светили, заборавити не смијемо – рекао је Ерић.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар