У Чикагу одржан помен Србима страдалим у „Олуји“ и комеморација глинским мученицима 1941.

У Чикагу је у недељу 8. аугоста 2021. године одржан помен страдалим Србима у ратовима 1991- 1999. године и комеморација убијеним Србима у глинској православној цркви 1941. године поводом 80. годишњице од тог страшног догађаја. У Српском храму Светог Јована Крститеља свештеник Саво Босанац, који је и сам изгнан са подручја Западне Славоније, подсетио је на бројна страдања Срба у Хрватској у 20. веку. Он је нагласио да је војним акцијама у мају и августу 1995. године довршено етничко чишћење Срба које је 1941. године започето у Независној Држави Хрватској.

Генерални конзул Републике Србије у Чикагу Дамјан Јовић је хрватске војне опреције оценио као злочине без преседана у Европи крајем 20. века.

Председник Удружења крајишких Срба „Прело“ Љубинко Шпегар је истакао да се Срби из Хрватске и Федерације БИХ који су расељени у 30 држава по целом свету сећају својих страдалих рођака, пријатеља и познаника.

– Организовањем парастоса и сличних догађаја наше Удружење жели да подсети нашу заједницу у Америци и да упозна нашу омладину са догађајима који су резултирали етничким чишћењем у Хрватској и дјелу БиХ. Несмијемо дозволити да се та страдања умајују и број жртава смањује како се то покушава у последње време, истакао је Шпегар.

Удружење крајишких Срба Прело у Чикагу је основано 2002. године и од тада сваке године организује парастос и комеморације Србима страдалим у 20. веку, као и друге бројне активности којима се чувају сећања на те догађаје.

https://youtu.be/zFqshohCKYE

Преузето са: banija.rs

Нема коментара

Напишите коментар