У Чикагу служен помен страдалим Србима

У Чикагу, у Храму Светог Јована Крститеља, служен је помен страдалим Србима у ратовима 1991-1999. године у бившој Југославији.

Помен је јуче служио свештеник Саво Босанац, који је и сам прогнан са подручја западне Славоније, подсјетивши на страдања Срба у Хрватској у 20. вијеку.

Он је навео да је војним акцијама у мају и августу 1995. године довршено етничко чишћење Срба које је пет деценија раније започето у усташкој Независној Држави Хрватској /НДХ/, пренијела је Српска телевизија у Чикагу.

Предсједник Удружења крајишких Срба „Прело“ Љубинко Шпегар истакао је да се Срби из Хрватске и Федерације БиХ, који су расељени у 30 држава по цијелом свијету, сјећају својих страдалих рођака, пријатеља и познаника.

„Хрватска је од 1991. године полицијском акцијама, а касније и војним акцијама на Масленицу, Дивосело 1993. године, Западну Славонију, Далмацију, Лику, Кордун и Банију и на 13 западно-босанксих општина 1995. године, протерала Србе, а оне који су остали су убијани, а имовина немилосрдно пљачкана, паљена и уништавана“, навео је Шпегар.

Он је додао да су и данас, двије и по деценије послије рата, Срби повратници у Хрватској изложени бројним притисцима, вријеђањима, дискриминацији и намјерном запостављању, а неки још немају електричне енергија и пута до својих кућа, пренијели су београдски медији.

Преузето са: СРНА

 

 

Нема коментара

Напишите коментар