Миљевачкoм платоу

У цркви Светог Марка одржан парастос за Србе убијене на Миљевачкoм платоу

За убијене Србе на Миљевачкoм платоу код Дрниша 21. јуна 2017. године у цркви Светог Марка одржан je парастос, а за тај злочин нико није одговарао. Парастосу у организацији Удружења породица несталих и погинулих „Суза“ присуствовао је предсjедник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта. Он је рекао да је злочин на Миљевачком платоу први велики злочин након доласка снага УН на то подручје. „Дуги низ година констатујемо сурову чињеницу да у Хрватској нема политичке воље да се казне починиоци злочина над српским територијалцима, војницима и цивилима и ја се плашим, да је дуго неће ни бити“, истакао је Линта. Он је додао да је кључни проблем то што „велике западне силе“ и даље воде политику двоструких стандарда, према којој су „за све догађаје деведесетих година прошлог вијека у Хрватској и у региону западног Балкана криви искључиво Срби“. „Хрвати, Бошњаци и Албанци су тобоже невине жртве, које су водиле некакве ослободилачке ратове. Таква политика и даље ствара тензије и проблеме у региону, производи и даље мржњу и плашим се да ту неће бити судског помака у наредном периоду“, навео је Линта.

Он очекује да нови тужилац за ратне злочине Србије Снежана Станојковић принципијелно инсистира на кажњавању свих ратних злочинаца без обзира на то које су националности. „То значи да упути јасан захтев Тужилаштву у Загребу са доказима о ратним злочинима над Србима. Ако хрватско Тужилаштво одбије да подигне оптужнице, очекујем да то учини наше Тужилаштво, не само за злочин на Миљевачком платоу, него против наредбодаваца и починилаца свих злочина над Србима током ратова деведесетих година“, навео је Линта.

Након парастоса жртвама злочина на Миљевачком платоу чланови породица, грађани и народни посланик Миодраг Линта положили су у Ташмајданском парку цвијеће на Споменик погинулим Србима у ратовима деведесетих година прошлог вијека.

Двадесетпрвог јуна 1992. године Хрватска војска је напала српске положаје на Миљевачком платоу у близини Дрниша, у којем је преузела контролу над простором од 108 км2 и 7 села. Трагичан епилог тог мучког напада јесте 40 убијених српских територијалаца, од којих су већина масакрирани након предаје и бачени у крашку јаму у близини засеока Бачић.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“8856″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1498230401357″]
Нема коментара

Напишите коментар