У Драговићу освештана црква чија је изградња започела 1940. године

У Драговићу код Пакраца освештана црква Преноса моштију Светог Првомученика и архиђакона Стефана и молитвено прослављена храмовна слава.

Петнаести дан августа 2020. године у селу Драговић код Пакраца дуго ће се памтити јер је након пуних 80 година коначно завршена изградња цркве Преноса моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана започета још 1940. године уочи почетка Другог светског рата. Наиме, црква је била под кровом, али њена изградња након рата није настављена. На унутрашње уређење и изградњу иконостаса чекала је пуних осам деценија.

Цркву је уз саслужење бројног свештенства освештао епископ пакрачко-славонски Јован (Ћулибрк) чијим доласком на место епископа у овој епархији су на многим црквама започети радови на обнови или изградњи. Обнова цркве у Драговићу започета је пре четири године.

– Треба истаћи да велике заслуге за обнову цркве у Драговићу има и наш свештеник протојереј-ставрофор Ђорђе Теодоровић који је задњих неколико година уложио заиста велики напор да се та црква коначно заврши. То је по габаритима невелика црква која у рату није била спаљена или рушена и у целом том крају она је један је од ретких објеката који је остао нетакнут па је самим тим било и лакше наставити њену обнову – каже заменик градоначелнице Пакраца из редова српске заједнице Никола Ивановић који је присуствовао овом догађају.

Ивановић истиче да је овај догађај био заиста радостан, не само за мештане овог села него и за народ целог тог краја.

– Дан је био заиста леп и након свих ових комеморација које смо имали у августу требало нам је овако нешто да нас мало подигне и окрепи. Дан за даном имао сам прилику да слушам приче из тог крвавог августа 1942. године, како су без икакве кривице и на правди Бога убијани људи и деца и онда нам је ово дошло као некаква утеха и нада. Овдашњи народ је коначно добио завршену цркву у којој су се и раније одржавале службе иако она није била до краја завршена, али ово сада је нешто сасвим друго – истиче Ивановић.

У селу не живи много људи. Према попису из 2011. године било их је тек 64 док их је данас упола мање.

– У Драговићу, које је и раније било насељено искључиво Србима, данас живи нешто око тридесет људи, има нешто деце и десетак млађих од 18 година. У селу има једна занатска радња, неколико породичних пољопривредних газдинстава и село живи, а становништво се бори за своје место под сунцем. Данашњи дан за њих је био велики, а прота Ђорђе рекао је да је био историјски јер су коначно добили обновљен храм у коме ће се окупљати не само мештани Драговића него и околних места – каже наш саговорник.

Чланови Већа српске националне мањине града Пакраца помогли су организацију са освежењем, прота Теодоровић је организовао посни ручак, а за културни део програма побринули су се чланови пододбора СКД Просвјета из Пакраца са неколико песама. Након свега одржано је народно дружење и весеље.

 

Преображење у Манастиру Ораховица

У пакрачком крају било је свечано и неколико дана касније односно 19. августа када је литургијски прослављено Преображење Господње што је у овом манастиру један од два највећа празника. Први је храмовна слава Преноса моштију светитеља Николаја која се прославља 22. маја. И ове године у манастиру се на Преображење окупио велики број верника, али су због ситуације са коронавирусом изостала вишедневна саборовања.

– Ми смо организовали један аутобус и комби којим смо довезли столове да имамо тамо где да седимо. Били су нам гости из Силаша који су уз једно наше културно-уметничко друштво извели један програм тако да имамо једну лепу слику за памћење где заједно плешу фолклораши из источне и западне Славоније. Тамо се иначе буде по два дана, али овога пута, из познатих разлога, то је изостало. Овдашњи народ воли ово место и ту се осећа лепо и слободно јер је манастир у природи и далеко од сваке људске ужурбаности и брига – закључује Никола Ивановић.

Преузето са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар