Глас Холмије број 44. изашао из штампе

ИЗ САДРЖАЈА:

РИЈЕЧ УРЕДНИКА

Горан Киковић –ИСТОПОЛНИ БРАКОВИ У ЦРНОЈ ГОРИ

ИНТЕРВЈУ

Горан Киковић –са војводом Владимиром Јанковићем, потпредсједником Савеза Срба у Црној Гори

ПОГЛЕДИ

Зоран Вулевић – ОТКУД НАМА КОВИД-19?

ПОВОДИ

Горан Киковић – ИСТИНА О ИСТРАЗИ ПОТУРИЦА 1707. Г.

Зоран Лакушић – ЦРНОГОРАЦ, ДАНАС ЗНАЧИ АНТИСРБИН!

Благоје Шарић – КАКО ЈЕ СВЕ ПОЧЕЛО – ЋОРАВЕ КУТИЈЕ

Милена Бубања Обрадовић – ПОРОДИЧНА ИСТОРИЈА КОЈА

СПАЈА ШЕКУЛАР И ПАРИЗ

Горан Киковић – ЗАШТО СЕ СРПСКИ ЈЕЗИК НЕ УЧИ У ЦГ

Горан Киковић – БЕРАНЕ У ДОБА ТУРСКО – УВИЈЕК БИЛО

СРПСКО

ПУТЕВИМА НАШЕ ПРОШЛОСТИ

Новица Д. Ненадовић – ЦРНОГОРСКИ БАРЈАК

ЈУБИЛЕЈИ

Горан Киковић – ОШ ДОЊА РЖАНИЦА СЛАВИ ЈУБИЛЕЈ – 120

ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

НАШЕ УМНЕ ГЛАВЕ

Горан Киковић – ГОЛУБ ДОБРАШИНОВИЋ, ГЛАВАР ИЗ ДОЊИХ

ВАСОЈЕВИЋА

КЊИЖЕВНОСТ

Мр Радивоје. Д. Лабовић – ХОЛМИЈА

ПРИЧЕ ГЛАСA ХОЛМИЈЕ

Вулко Шћекић – КАД БИ МУКА БРАЋЕ СЕ СЈЕТИ

СУСРЕТ СА ПЈЕСНИКОМ

Миомирка Мира Саичић – ПОДИГЛА СЕ ЦРНА ГОРА!

Милан Шошкић – ЕХ, ЖЕЉЕ МОЈЕ …

Вулко Шћекић – ПОТОЊЕ ВРИЈЕМЕ

Илија Лакушић – УСТАНИ

Влајко Ћулафић – КАТРЕН ЗА АЛИ-ПАШУ

Милан мане Цимбаљевић – КАЖЕ ЧИТАМ

Давид Лалић – ЈАДНЕ КРЉЕ

Сања Величковић Радоњић – КЊЕГИЊА

Милосава Мијовић – ЈУТРО ПОРЕД ЛИМА

НОВЕ КЊИГЕ

Горан Киковић – ВОЈИНОВИЋ И БОШКОВИЋ ОДУЖИЛИ ДУГ

ПРЕЦИМА

ИЗ УГЛА КРИТИЧАРА

Дарко Јововић – НОВА КЊИГА ВЕЛИМИРА РАЛЕВИЋА

Давид Лалић – “СЈАЈ И ТАМА ЗЕЛЕТИНА“ АУТОРА МИОДРАГА

БАГА БАРЈАКТАРОВИЋА

НАШЕ СВЕТИЊЕ

Душан Поповић – КИКОВИЋ: ХИТНО ДА ПУСТИТЕ ВЛАДИКУ

ЈОАНИКИЈА

Миличко Трифуновић – СПЕКТАКУЛАРАН ДОЧЕК ВЛАДИКЕ

ЈОАНИКИЈА

Горан Киковић – ПОДРШКА СПЦ ОД ЉЕКАРА, АДВОКАТА,

ПРОФЕСОРА …

Миличко Трифуновић – СМЕТАЈУ ИМ КРСТОВИ И ТРОБОЈКЕ

Душан Поповић – ВЕЛИЧАНСТВЕНА АУТОЛИТИЈА У БЕРАНАМА

АКТУЕЛНОСТИ ИЗ ВАСОЈЕВИЋА И ЛИМСКЕ ДОЛИНЕ

Новак Вујачић – ПОРОДИЦА КНЕЖЕВИЋ ОДАЛА ПОМЕН НАТО

ЖРТВАМА НА МУРИНИ

Новак Вујачић – СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЈЕТ ЦРНЕ ГОРЕ

ПОСЈЕТИО МУРИНУ

Давид Лалић – СНО: МИЛО ЂУКАНОВИЋ МОРА ДА ОДГОВАРА

ЗБОГ ВЕЛЕИЗДАЈЕ

Давид Лалић – ТРАДИЦИЈА ПРОСЛАВЕ СПАСОВДАНА

Леко Петровић – СНО: МУРИНА ПРОПАДА, БОЉЕ БЈЕШЕ ПРИЈЕ …

Бранислав Оташевић – ГРАЂАНИ БЕРАНА ТРАЖЕ ДА ЈЕДНА

УЛИЦА НОСИ ИМЕ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА

Бранислав Оташевић – ВЛАДИКА ЈОАНИКИЈЕ: МУРИНСКЕ

ЖРТВЕ НАС САБИРАЈУ

Миличко Трифуновић – СРПСКИ ПОКРЕТ “ЊЕГОШ“: “НЕКА

БУДЕ БОРБА НЕПРЕСТАНА“

Мирко Вукићевић – ОБИЉЕЖЕНА СЛАВА СВИХ СВЕТИХ

Александра Вешовић, Милена Бубања Обрадовић – ИСТОРИЧАР

КИКОВИЋ ОБЈАВИО ДЕВЕТУ КЊИГУ

Давид Лалић – ПРЕДЛОГ ДА ЈЕДНА УЛИЦА У БЕРАНАМА НОСИ

ИМЕ БРАНКЕ ЂУКИЋ

Давид Лалић – ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ БЕРАНЕ 2020.

Бранислав Оташевић – ПОДРШКА ОД БРАЋЕ ВАСОЈЕВИЋА ИЗ

КРАГУЈЕВЦА

Давид Лалић – ВИДОВДАНСКА ПОВЕЉА УК ЦГ ПЈЕСНИКУ И

НОВИНАРУ ДАРКУ ЈОВОВИЋУ

Горан Киковић – ДАПСИЋЕ ЈЕ КРОЗ ВЈЕКОВЕ УВИЈЕК БИЛО

“СРПСКА СПАРТА“

ЗНАМЕНИТЕ ЛИЧНОСТИ НАШЕГ КРАЈА

Горан Киковић – ПОГИНУЛИ БРАНЕЋИ СРПСТВО И МАНАСТИР

ЂУРЂЕВИ СТУПОВИ

ТРАГОМ ЗАВИЧАЈНЕ ТОПОНИМИЈЕ

Миличко Трифуновић – ВАЛОРИЗОВАТИ СТАРИ СРПСКИ

СРЕДЊОВЈЕКОВНИ БИХОР-ГРАД

СЈЕЋАЊА

Благоје Шарић – ДВАДЕСЕТ ГОДИНА ЈЕ ОД СМРТИ ПРОФ. ДР

СВЕТОЗАРА СТИЈОВИЋА

ИСТРАЖИВАЊА

Бранислав Оташевић – ГЕНОЦИД У ВЕЛИЦИ 28.07.1944.

Проф. др Марко Кнежевић – МОЈА СЈЕЋАЊА НА ПОКОЉ У

ВЕЛИЦИ!

Горан Киковић – ВАСОЈЕВИЋИ КРОЗ СТАРУ ШТАМПУ

МИЛИЧКО ТРИФУНОВИЋ ЗА ГЛАС ХОЛМИЈЕ:

„И АКО СМО НАЈСТАРИЈЕ И НАЈАКТИВНИЈЕ УДРУЖЕЊЕ У

ОПШТИНИ БЕРАНЕ НЕМАМО НИКАКВЕ УСЛОВЕ ЗА РАД”

РАЗГОВОР С А ПОВОДОМ

Горан Киковић са Велимиром Бошковићем о геноциду у Велици 28.07.1944.

Горан Киковић са Миличком Трифуновићем о раду Удружења ратних добровољаца

Милутин Секуловић у разговору са Гораном Киковићем о поријеклу Карађорђа Петровића 

ПРЕДСТАВЉАМО

Давид Лалић – ВУЧИЋ МИЉАНОВ ЂЕКИЋ, СЛИКАР И ПЈЕСНИК

ИЗ АРАНЂЕЛОВЦА

 

ИЗ ШТАМПЕ ИЗАШАО ЧЕТРДЕСЕТ ЧЕТВРТИ  БРОЈ ЧАСОПИСА “ГЛАС ХОЛМИЈЕ“ ИЗ БЕРАНА

Из штампе је изашло ново, четрдесет четврто издање часописа за књижевност, историју и културу „Глас Холмије“, који излази на српском језику и ћириличном писму од јуна мјесеца 2012. године, чији оснивач и издавач је Српско историјско-културно друштво „Никола Васојевић“, Беране.

Тим поводом нам је о раду часописа више информација саопштио Горан Киковић, главни и одговорни уредник часописа “Глас Хопмије“ из Берана. Он истиче да је од јуна мјесеца 2012 године излази часопис за књижевност, историју и културу  „Глас Холмије“, који излази на српском језику и ћириличном писму , чији оснивач и издавач је Српско историјско-културно друштво „Никола Васојевић“, Беране, прије неколико дана доживио је и свој 44 примјерак.

Киковић је резимирајући вријеме и учинак овог часописа,  циљ његовог оснивања постигнут, што потврђују и многи познаваоци писане ријечи.  „У временима поремећеног система вриједности, кад носиоци новог глобалног поретка настоје да  потисну традиционалне културне и историјске вриједности и умјесто њих на видно мјесто истакну нешто што нема додирних тачака са урођеном духовном  снагом и традиционалном културном и научном баштином српског народа, група скромних и вриједних ентузијаста, окупљена око Српског историјско-културног друштва „Никола Васојевић“ одлучила је да покрене часопис „Глас Холмије“, како би дала допринос очувању свега напредног, по чему смо се кроз вјекове препознавали у цивилизованом свијету. Од оснивања часописа изашло је 30 бројева, чијим посредтвом су наши бројни читаоци ширег региона обогаћени историјатом Васојевића и осталим дешавањима тог и околног простора. Познато је да се некада област око „свете“ васојевићке планине Ком, гдје живи највеће српско племе,  називала Холмија, што нас је и опредијелило да наш часопис штампамо под тим именом“.

Учинили су то, каже, убијеђени да је управо Ком, тај див међу планинама, давао горштачку и интелектуалну снагу српском народу овога краја, потребну да би се опстало на овим просторима и одољело бројним ударима различитих завојевача, који су настојали да поробе поносно Васово племе и избришу га са мапе живих. Тим прије, јер је Холмији као држави, односно кнежевини ударио темеље и један од најобразованијих Васојевића кнез Никола Милошевић Васојевић, познат као Никола Конзул, кога је 30. маја 1844. године насилна смрт претекла да своју замисао спроведе у дјело.

„Настојимо да се између корица овог часописа нађе све оно што завређује пажњу са жељом да, између осталог, као будни хроничари свога времена, одбранимо српски језик и ћирилично писмо, које је вјековима постојало на „светим водама“ Лима.  Зато нам је важно шта мисле уважени читаоци које увијек позивамо на сарадњу, јер су они подржали наш подухват, како би заједнички одговорили постављеном задатку. Њихов суд и сугестије су нам главне одреднице, јер „глас народа је Божји глас“, кога треба уважавати, онако како су Васојевићи уважавали и у својим срцима носили аманет прадједовски, јер само у њему станује нада за неко боље сјутра. На путу до тог бољитка потребна су нам оштра пера и пуно духовног мастила, које ће оставити трајни запис, јачи од огња и мача, који виси над нашим главама. Увјерени да је Бог Васојевићима и у овим тешким  вренемима тако нешто и подарио нудимо читаоцима „Глас Холмије“ или боље речено „Глас истине“, у нади да завријеђује пажњу и интересовање и шире читалачке публике.

Његов главни и одговорни уредник Горан Киковић, историчар и хроничар, резимирајући вријеме и учинак овог часописа, истакао је да је циљ његовог оснивања постигнут, што потврђују и многи познаваоци писане ријечи.

„Овај број, као и предходних двадесет девет, јесте подсјетник на прошла времена, али доноси и најновије вијести из области стваралаштва, које нијесу за један дан, које трају и које ће трајати, које се, дакле, прикључују традиционалним вриједностима српског народа“, казао је Киковић.

Он је истакао да часопис потире сваку сумњу у васојевићки сепаратизам, на шта би упућивало историјски предложак – идеја Николе Васојевића Милошевића да, на простору Васојевића, створи државу, коју је назвао Холмија, што би могло да значи: Брђанска земља, већ само хоће да Срби у Васојевићима, и ма гдје у Црној Гори, буду равноправни са онима грађанима Црне Горе који се не изјашњавају као Срби јер, према његовим ријечима, Србима из Васојевића Црна Гора је отаџбина.

„У сваком случају, ово је лијеп и користан, а не само добронамјеран, израз културне иницијативе, која је већ за тридесет бројева допријенила да се за простор Васојевића више сазна и у овим временима поремећених вриједности“, каже главни уредник часописа „Глас Холмије“.

Он наглашава и то да треба тежити најбољем, да би се постигло нешто приближно томе чему тежимо, а да би нешто било свјетско, мора прво да буде локално, да се избори за свој идентитет у своме мјесту, а затим да се клеше у конкуренцији на ширем простору.

„Многи ствараоци ван граница Васојевићке области су подржали Глас Холмије, као израз могућности културних прилика, тако што га читају, сарађују са часописом, критикују, али и похвале – не треба да будемо као они који сто година стрепе, да се неко њихов не истакне. Тако, уз добру вољу коју су показали они који су се окупили око часописа, и уз општу подршку, надам се да је часопис са тридесет бројева и четири године постојања издигао се до оног нивоа кад ће поједини његови прилози бити и једна од ‘понуда на шведском столу’ културе која се ствара на српском језику, а ако нам се то деси, бићемо и једна од ‘понуда’ које прихвата културно човјечанство“, оцјењује Киковић и додаје да је велика зграда наше духовности и културе, дубоки су наши коријени, тако да редакција држи критеријума и правца којим се упутила и неће да подлегне осредњим вриједностима.

„Глас Холмије је часопис који је наше узвишење, брдо, вис, острво, у нашој култури, што назив Холмија и значи. Он то мора да буде, ако знамо из које основе израста, кад се само сјетимо ко је све и како је неимарио у области српске културе“, истакао је главни и одговорни уредник Горан Киковић.

Нема коментара

Напишите коментар