У Дрвару обиљежено 80 година од антифашистичког устанка

У Дрвару је обиљежено 80. година од подизања антифашистичког устанка у БиХ у Другом свјетском рату, који је подигнут управо у том граду.

Положени су вијенци код споменика жртвама фашистичког терора и одржана је свечана академија.

Неколико стотина поштовалаца антифашистичке борбе из бивше Југославије окупило се у Дрвару поводом 80. годишњице устанка. Међу њима био је и 90-годишњи Албин Пиберник. Каже да је дошао да ода почаст палим друговима.

Вијенце на спомен-обиљежје, које је 1996. године девастирала Војска Хрватске приликом повлачења из Дрвара, положило је 30 делегација. Међу њима су били и представници Борачке организације Одбрамбено-отаџбинског рата Дрвара.

– Сам наш долазак значи да подржавамо и поштујемо борбу за слободу и жртве које су дате за овај циљ, поготово у нашем граду – рекао је Миладин Бајић, предсједник Борачке организације Дрвара и Источног Дрвара.

Обиљежавање су организовали Савез антифашиста и бораца Народно-ослободилачког рата БиХ и општинска управа.

Начелница општине Душица Рунић истакла је да се Дрварчани са поносом присјећају 27. јула 1941. године и херојског чина овог малог града.

Она је подсјетила да је 19 народних хероја из Дрвара, који је понио назив града народног хероја.

Вијенце су положиле делегације антифашиста из Србије, Хрватске, Словеније, Аустрије, као и представници локалне и кантоналне власти, те политичких странака, а потом су и шетњом Титовом улицом показали да његују традицију Народно-ослободилачке борбе.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар