АКТУЕЛНО:

У Гређанима код Окучана служена литургија и помен убијеним мјештанима

У Гређанима, код Окучана, данас су поводом храмовне славе Свете Петке, служени литургија и помен Србима из овог села које су од 1991. до 1995. године убиле хрватске снаге, те усташе у Другом свјетском рату од 1941. до 1945. године.

Пише : Миломир САВИЋ

Литургију и помен служили су свештеници Огњен Tенџерић и Драган Антонић, потврђено је Срни у Епархији пакрачко-славонској.

Његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски Јован је 2016. године освештао у старом дијелу Цркве Свете Петке у Гређанима спомен-плочу у знак сјећања на 18 убијених Срба 1991-1995. године из овог села.

На спомен-плочи исписана су имена убијених мјештана – Драгиња и Ђуро Чалић, Милка и Рада Гаћеша, Рајко Гљивица, Саво Јагличић, Милан и Синиша Кесер, Рајко Савић, Обрад Ковачевић, Никола Кузмић, Илија Кужета, Игњатија Ружић, Остоја Миладиновић, Војислав Никшић, Јован Радујковић, Симо и Љубица Зјалић.

Припадници хрватске паравојне Формације “Tигрови” су, након повлачења бивше ЈНА на почетне положаје на канал Струг, извршили 5. септембра 1991. године стравичан злочин у селима Гређане и Човац над десетинама српских цивила и територијалаца од којих се многи још воде као нестали.

Један дио српских војника и цивила из села Гређани, чија се имена налазе на постављеној спомен-плочи, погинула су током рата 1991-1995. године.

За овај злочин још нико није процесуиран пред хрватским и међународним правосуђем, а Хашки трибунал никада није ни водио интензивну истрагу о ратним злочинима почињеним над Србима у западној Славонији у протеклом рату.

У ноћи 5. на 6. септембар око 22.00 часа паравојна група “Tигрови” из правца села Млака и Нови Варош прва је упала у село Гређане, разоружавши сеоску стражу, након чега је услиједио масакр над српским цивилима.

Tоком Другог свјетског рата Павелићеве усташе су 8. маја 1944. године извршиле покољ 12 српских дјечака из села Гређани који су чували стоку у пољу.

Усташе су неколико стотина мјештана, укљућујући старце, жене и дјецу из села Гређани, Човац и Врбовљани, присилно одвели у концентрационе логоре Јасеновац, Стару Градишку, те у Млаку и Уштицу, из којих се већина никад није вратила.

Прије рата подручна школа и фудбалски клуб у селу Гређани носили су назив “8. мај”, као сјећање на овај тешки злочин.

У протеклом рату припадници Хрватске војске запалили су подручну школу у овом селу, која до данас није обновљена.

Црква Свете Петке из 1752. године порушена је у Другом свјетском рату, а послије рата започета је изградња нове, али није завршена.

Село Гређани по територијалној организацији у Хрватској припада Бродско-посавској жупанији, општина Стара Градишка, у бившој Републици Српској Крајини припадало је општини Окучани, а за вријеме бивше СфРЈ општини Нова Градишка.

Извор: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар