У хотелу Москва, у Новом Саду, одржано је друго по реду вече Дрварчана

ОЧУВАЊЕ ДОМАЋИНСКОГ ДУХА


Прије четири године, у Новом Саду, основано је Удружење Дрварчана са циљем да успостави и његује економску, културно-умјетничку, спортску и сваку другу сарадњу са завичајем – Дрваром, Тромеђом и Крајином… Одржавајући ову везу, поштујући своје коријене, традицију и обичаје завичаја, Дрварчани истовремено прихваћају и усвајају културолошке, социјалне и цивилизацијске специфичности Војводине и Новог Сада. Овогодишње, друго по реду, окупљање Дрварчана из цијеле Воводине, замишљено је, прије свега, да обиљежи крсну славу Удружења –Спасовдан. Истовремено и да се друже, препознају и упознају и да заједно са својим гостима, најприје оним придошлим из Дрвара, али и из других крајева, проведу једну пријатну вече у забави и весељу.

Делегација из Дрвара стигла је, рекло би се, у пуном саставу, предвођена начелником општине Гораном Броћетом, старјешином Саборног Храма Светог Саве Сашом Црљићем и Синишом Сердаром, намјесником граховско-дрварским и замјеником епископа петровачко-бихаћког Сергија. Скупу су присуствовали и Миодраг Линта, предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону, Огњен Бијелић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, предсједници удружења Дрварачана у Београду и Бања Луци Стеван Бањац и Бранислав Кунић, и представници завичајних удружења Врбљанаца, Доњовакуфчана, Купрешака, Петровчана, Змијања-Каћ и удружења Граховљани-Ливљани и Гламочко коло.

 

МЛАДИ – НАСТАВЉАЧИ ТРАДИЦИЈЕ


Због претходно преузетих обавеза, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, нажалост, није могао да присусвује овој вечери, али је упутио писмо у којем се захваљује на позиву.

„Увјерени смо да ће се Удружење Дрварчана Нови Сад и његово руководство, и овом приликом показати као изузетни домаћини и да ће програм протећи у изванредној атмосфери, а ја овим путем користим прилику да, у име Града Новог Сада, руководству Удружења и свим његовим члановима, пожелим пуно здравља, успеха и просперитета“, наведено је у писму градоначелника Вучевића.

Предсједник удружења Милован Миња Зељковић рекао је да не би држао велике говоре и издвајао појединце, али да два човјека то свакако заслужују.

„Имам 52 године, и у Дрвару сам запамтио два човјека који су нешто урадили за наш град. У оно предратно вријеме, како га многи зову благостања, Предраг Трикић је заиста урадио много за наш град, практично изградио је Дрвар. Хтио сам да и он буде овдје са нама, али нажалост у Канади је и није могао доћи. Други човјек, а ја цијеним људе иза којих остају дјела, је Вељко Кунић. Послије рата, он је за наш град учинио много и желио бих да таквих има још, јер приче су приче, али дјела су дјела. Удружење Дрварчана у Новом Саду има пуно пријатеља, пуно спонзора и људи који раде са мојом компанијом и ми се захваљујемо свима њима. Удружење стоји на чврстим ногама и можемо да исфинансирамо одређене акције, а искрено се надам и наредних година да помоћ ових и многих других људи добре воље неће изостати“, закључио је Зељковић, посебно наглашавајући да има доста младих људи у свом окружењу, а док је њих, биће и удружења и акција и оваквих будућих дружења.

 

ВРАТИЛИ СМО УГЛЕД ДРВАРА


Синиша Сердар, намјесник граховско-дрварски и замјеник епископа петровачко- бихаћког, изразио је задовољство што се налази међу Дрварчанима, јер и сам тренутно живи у овом граду.

„Желим, прије свега, да вас поздравим у име његовог преосвештенства епископа бихаћко- херцеговачког господина Сергија, који вас благосиља и преко мене шаље своје благослове. Долазећи овамо, размишљао сам шта пред вама рећи, јер већина вас је, небитно кад је стигла у ове крајеве, постигла нешто. Прије свега, као домаћини, а онда наравно и као пословни људи. Хоћу да вам кажем једну ствар, чувајте тај домаћински дух који сте понијели из Дрвара, који се вечерас јако лијепо види. Да наставимо да се окупљамо, да се гледамо као браћа и у добру и онда када баш и не иде све како треба. Зато нећу дужити него ћу само још једном благословити ово добро и лијепо дјело, сакупљања браће под овим кровом, под руководством нашег домаћина Милована Миње Зељковића и нека господ благослови њега и сараднике ,и да нас на овакав начин дочекују и наредних година“, истакао је отац Синиша, пожеливши да ово окупљање постане традиција.

Начелник општине Дрвар, Горан Броћета поздравио је присутне у своје и име свих грађана Дрвара који тамо живе, истичући да је можда и најважнији задатак оваквог окупљања да млађе генерације схвате ко су, шта су и одакле су, и да никада не забораве своје коријене, свој Дрвар.

„Сви ви који сте били прошле године, сјећате се вјероватно мог емотивног говора и обећања, да ћу вас о свему извјештавати шта се догађа у Дрвару, како бисмо избјегли разне манипулације. Као прво и основно, успјели смо повратити углед Дрвара као града и као институције у свим друштвеним и политичким сферама. Сада су нам врата коначно свуда широм отврена. То добро знају представници извршне кантоналне власти, али представници покрајинске власти. Оно што је јако лијепо чути је да се у Дрвару након 14 година, 28. маја отвара вртић „Мајка храброст“, средствима обезбјеђеним уз помоћ предсједника Републике Српске и уз помоћ људи добре воље. Радимо много и на комуналној инфраструктури, а можда највећи пројекат који смо започели је изградња централног обиљежја за погинуле борце Републике Српске из Дрвара, чије отварање је планирано за Дан општине 27. јул“, рекао је Броћета, појединачно објашњавајући сваки од инфраструктуралних објеката.

Дрварчани из Новог Сада, искористили су и ову прилику да добровољним прилозима прикупе одређену суму новца за најугроженије случајеве, још једном показујући на дјелу добру вољу, солидарност и хуманост.

За добру атмосферу, овога пута, био је задужен оркестар Експлозив, са својим већ познатим шармом и лежерношћу, програм је на задовољство присутних, сјајно водио Вишеслав Ранковић Петковић.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар