У Калуђерици служен парастос са побијене Србе из цапрашких села на Банији

Удружења Координација и Завичај у недељу 22.августа у цркви Св. Јоакима и Ане у Калуђерици организовали су парастос за 22 побијених Срба цапрашких села на Банији у Хрватској. Парастос је служен у садејству са свештенством цркве. Стравичан злочин су извршиле хрватске паравојн еи полицијске јединице преобучене у униформе ЈНА 23.08.1991. Вест о убиствима је обишла свијет као наводни злочин ЈНА јер је Хрватска хтјела да на тај начин има поводом да започне рат. Удружења Координација и Завичај су и подигли спомен плочу погинулима у спомен парку у Калуђерици, а манифестација се организује већ 11 годину за редом.

Након одржаног парастоса присутни су прешли у спомен парк у Калуђерици где је одржан пригодан програм и полагање вијенаца код спомен плоче страдалим Србима. Вијенце су положили представници удружења Координација, Завичај, Удружења бораца Крајине, Поштовалаца црвених беретки, Завичајног удружења Банијаца, општине Звездара и СУБНОР-а Гроцка.

Присутнима су се обратили народни посланик Миодраг Линта, предсједник удружења Завичај Ненад Абрамовић, предсједник удружења Координација Милан Жунић, предсједник удруђења бораца Крајине у Србији Милан Гаћеша и умировљени парох руске заграничне цркве у Москви отац Александар.  Пригодне пјесме рецитовали су Миланка Досковић из удружења „Поета“, Маринко  Пејчиновић из  удружења „Завичај“, дјевојчица Милица Петковић из удружења „Дах“ и Снежана Живковић. Програм је водила Драгица Бабић.

                                                                                                             Јован Чакаревић

Нема коментара

Напишите коментар