У Кистањама одржана етно-радионица „Дуга изнад Крке“

КИСТАЊСКИ ЗАЛАСЦИ СУНЦА


У тишини буковачког крша, у Кистањама, срцу Буковице, и ове године је, а надамо се да ће тако бити и убудуће, одржана радионица ојкања и гроктења под називом„Дуга изнад Крке“. Ова културна манифестација међународног карактера од непроцјењивог је значаја за очување облика изворног пјевања буковачког краја. Наставак је прве етно-радионице, одржане 2007. године у Жегару, под називом „Дуга изнад Зрмање“, а касније и у Кули Јанковића „Дуга изнад Куле“. Дуга је симбол разноликости и мира. Насушна је потреба за одржавањем ових и сличних радионица којима се баштине драгуљи наших традиционалних вриједности.

У прелијепом амбијенту кистањског заселка Крнете, уз топло гостопримство домаћина, активисте Просвјете и организатора и водитеља радионице, господина Илије Крнете, ове године ојкало се и гроктило од јутра до мрака, уз повремену свирку буре с Велебита, у времену од 16. до 19. августа. Двадесетак полазника радионице са наших балканских простора, затим Канаде и Пољске, под палицом врсних етномузиколога – проф. др Сање Ранковић из Београда, Јошка Ћалете из Загреба и Ивана Бркића из Задра, успјешно је савладало технику ојкачког пјевања и гроктења у Буковици.

Запажено је било и предавање Добривоја Павлице из Новог Сада, на тему „Лички ојкан и розгалица“, уз извођење ових напјева са изворном личком групом „Плитвице“. Посебно је све присутне задивио филмски, позоришни и драмски стваралац Енес Кишевић својом пригодном бесједом о Николи Тесли, уз буковачку вечеру. У сјећању полазника остаће буковачка изворна јела и слатки залогаји млаког буковачког преснаца, уз чувено буковачко црно вино и жутину.

У жељи да „Дуга изнад Крке“заинтересује и млађу генерацију,посебно народ којиу све већем броју долази у обилазак завичаја, манифестација има и додатак мултимедијског карактера.Ове године приказан је филм аутора Милана Никодијевића из Новог Сада, „Заробљено време“. Исто тако, у оквиру манифестације, са основним циљем афирмације заборављених здравих буковачких јела, др Вељко Поповић припремао је варицу,а наступиле су веома талентоване Леа и Софија Поповић са интернационалним музичким нумерама,тако да се пријатно вече претворило у прави Варицапарти.

На крају треба истаћи да су стечено знање и умијеће полазници радионице представили на Преображење Господње својим успјешним наступом у центру Кистања, испред православног храма Светих Ћирила и Методија из 1888. године који је многобројна публика наградила бурним аплаузом. Треба додати да су полазници обишли древне манастире Крупу и Крку, Рошки слап и однијели цвијеће на гроб најстарије сестре Николе Тесле и њеног мужа Јове, који се налази у оближњем кистањском засеоку Безбрадице.

Радионицу „Дуга изнад Крке“подржало је Министарства културе Републике Хрватске и Министарство културе и информисања Републике Србије. Кистањски заласци сунца и мјештани општине Кистање жељно очекују неке нове полазнике радионице и наредних година.

ДОБРИВОЈЕ ПАВЛИЦА
Фото: Јован Ракић

Нема коментара

Напишите коментар