АКТУЕЛНО:

У Кљајићеву одржан екипни турнир у куглању, под називом „Крајишки куп“

КРАЈИШКИ КУП У КУГЛАЊУ ПОСТАЈЕ ТРАДИЦИОНАЛАНО ТАКМИЧЕЊЕ

 

У организацији Крајишког културног центра из Београда и Удружења Срба „Коријени“ из Сомбора, 21. маја ове године, у Кљајићеву је одржан екипни турнир у куглању,  на ком су учествовале екипе Куглашки клуб  „Кордун“, Куглашки клуб „Кљајићево“ из истоименог мјеста и куглашке репрезентације Лике и Кордуна.

Плод успјешне и осмишљене сарадње Крајишког културног центра Београд  и  удружења „Коријени“ Сомбор овогa пута реализован је кроз ову веома успјешну културно – спортску манифестацју, а поводом  76-ме годишњице колонизације Срба из Лике и Кордуна, те егзодуса српског народа  са тог простора средином 90-тих година у овај дио Бачке.

Идеја зачета у фебруару мјесецу, због разних оправданих разлога више пута је одложена, а заживјела је у свом пуном обиму 21. маја када су најбољи куглаши наведених екипа укрстили копља на изузетно добро сређеној куглани у Кљајићеву. Овдје резултат није био у првом плану, али сви учесници хтјели су да покажу свој максимум и да заузму највише мјесто на постољу, а тиме и заслуже вриједне маграде.

Репрезентације Лике и Кордуна, биле су састављене од спортиста – куглаша који наступају за разне српске суперлигашке куглашке клубове, а рођени су или поријеклом са простора  Крајине. Међу њима је било и оних који су бранили боје својих мјеста у крајишкој лиги,  такмичењу организованом под покровитељством Куглачког савеза РСК.

Такмичарски дио започео је у пријеподневним, а окончан у касним послијеподневним сатима. Учесници турнира водили су спортску и фер борбу, а на крају такмичења сумирани су остварени резултати. По окончању спортских борби на стазама и оствареним резултатима, проглашена је побједничка екипа као и најбољи појединац.

Дјелећи вриједне награде, учеснике I Крајишког купа, који треба да постане традиционалан, чланове такмичарских екипа, присутне госте и домаћине, у име организатора поздравио предсједник Упраног одобора Крајишког културног центра Петар Шаула. Шаула је у име генералног покровитеља Савеза Срба из региона и њеног предсједника народног посланка Миодрага Линте додијелио пехаре и признања најбоље пласираним екипама и најуспјешнијем појединцу.

У обраћању присутнима Шаула је истакао  традиционалност и вриједност ове и сличних манифестација које се одражавају с циљем очувања културе, традиције и обичаја српског народа с ону страну Дрине, који су силом прилика напустили свој Завичај или вуку поријекло из Крајине. Изразио је задовољство што су се међу такмичарима нашли појединачни и екипни свјетски прваци Јован Ћалић  и Милан Јоветић.

Шаула је истакао и значај донатора и  захвалио им се на њиховој подршци без чије помоћи Крајишки куп не би могао да се одржи,  посебно истичући компанију ПЕПСИ А&П д.о.о. Београд и КК АГРОБАНАТ д.о.о. Пландиште, који су овог пута били најиздашнији.

Резултатима оствареним на стази, врједан велики традицонални пехар, као и пехар у трајно власништво, понела је екипа Куглашког клуба „Кордун“ из Кљајићева са 3.186 оборених чуњева.  Друго мјесто припало је домаћинима екипи Кљајићево (3.036), који су у посљедњем бацању за само за 22 чуња били бољи од репрезентације Лике, а иза њих, за само четри дрвета, била је слабија репрезентацја Кордуна.

Са укупно оборених 595 чуњева, награду статуе куглаша и ручни сат освојио је Милан Јоветић, актуелни појединачни државни првак Србије, те екипни европски и свјетски првак, овом приликом члан репрезентације Кордуна. Уз пехаре, побједници су као и остали учесници, на поклон добили пакете вриједних књига.

Екипни турнир у куглању под називом Крајишки куп, који од ове године, постаје традиционалан овом приликом завршен је дружењем и заједничком вечером учесника, организатора и домаћина.

РСК

 

This is box title

УЧЕСНИЦИ

Екипе су наступиле у слиједећим саставима:

Куглашки клуб КОРДУН

Марко Басара, Ненад Мутић, Душан Чекелиш, Ненад Воркапић и Рајко Борић

Куглашки клуб КЉАЈИЋЕВО

Мирко Живковић, Страхиња Жижа, Миле Поповић, Дејан Цимеша, Илија Сузић, Марко Цимеша и Раде Шушњар

Репрезентација ЛИКЕ

Ђорђе Јованић, Никола Гаћеша, Душан Ћук, Мирослав Дрљача, Душан Пуача и Жељко Чанковић

Репрезентација КОРДУНА

  Милорад Драгојевић, Данило Мандић, Ранко Куртеш, Јован Ћалић, Милан Јоветић и Нинко Поповић

 

This is box title

УЧЕСТВОВАЛИ И СВЈЕТСКИ ПРВАЦИ

ЈОВАН ЋАЛИЋ, појединачни шампион свијета 2002. из Осијека и вицешампион 2004. године из Хунедоаре, власник свјетске појединачне бронзе у спринту из Бања Луке 2008. године, екипног првенствав Србије, свјетског злата из Детенхајма 2009.  и Сарајева 2011.године, екипне свјетске бронзе 2000. године; 2004. и 2013. године.

МИЛАН ЈОВЕТИЋ, власник екипног /Србија/ свјетског злата из Детенхајма 2017. и Рокицанија 2019.године, те прошлогодишњи појединачни првак Србије.

Нема коментара

Напишите коментар