У Кљајићеву отворена изложба „Сава Мркаљ, два века дуга“

Поводом Јубилеја – 240 година од рођења Саве Мркаља, реформатора српске ћирилице и српског језика у Дому Културе у Кљајићеву организована је изложба Милице Грбић „Сава Мркаљ, два века дуга“ коју су својом беседом свечано отворили новинар и публициста Милан Ливада и председник Управног одбора Матице српске у Дубровнику Милорад Буха. Изложбу је реализовало Удружење Крајишника Србије и Историјски архив из Панчева уз помоћ Удружења Крајишких Срба „Прело“ из Чикага.

У суботу увече у Кљајићеву се говорило о човеку који је рођен 1783 у селу Сјеничак у Горњој Крајини а преминуо у Бечу 1833. Мркаљ је био српски учитељ, монах и филолог. Познат је по томе што је 1810. године написао тада веома актуелну књижицу о српској азбуци ( „Сало дебелог јера либо азбукопротрес“), у којој се залагао за реформу језика и правописа. Ово дело утицало је и на Вука Караџића и његову реформу писма. Домаћин вечери била је председница Савета МЗ Кљајићево Данијела Ивановић, стихове Саве Мркаља рецитовао је Никола Раусављевић, а посебан гост ове вечери био је Мирко Радаковић пензионисани пуковник и командант 18. пешадијске бригаде Личког корпуса Војске Републике Српске Крајине, човек који је био један од организатора научно историјског скупа који је одржан ове године у манастиру Крушедол на тему „Саве Мркаља, реформатора српске ћирилице и српског језика“.

Новинар и публициста Милан Ливада је на почетку свог излагања о значају дела Сава Мркаља изразио велику захвалност Крајишнику Светозару Данчуу , човеку који је рођен у селу Сјеничак на Кордуну где је завршио Основну школу „Сава Мркаљ“ а од 2015. године је у Сједињеним Америчким Државама и за српске медије извештава о активностима српске дијаспоре, на идеји да се у Србији обележи Јубилеј – 240 година од рођења Саве Мркаља. Милорад Буха је изразио велико задовољство што има прилику да о делу и значају рада Саве Мркаља говори у Кљајићеву, селу у којем има много земљака човека о којем се говори. Мирко Радаковић је на крају поклонио МЗ „Кљајићево“ и посетиоцима вечерашње изложбе и беседе преко 50 књига које је издало Удружење „Крајишки привредник“ а које се баве историјском истином и очувањем индетитета српског народа.

У свечаном програму учествовали су изворна певачка група „Ђурђевак“ из Кљајићева и ученици основне школе „Никола Тесла“.

Део изложбе „Сава Мркаљ, два века дуга“ ће у просторијама Дома културе у Клајићеву бити постављена до 14. октобра. Након Кљајићева са делом Саве Мркаља упознаће се становници Чонопље, а после њих изложба ће бити постављена у Библиотеци у Каћу.

Сомбор.рс

Нема коментара

Напишите коментар