У Козарској Дубици обиљежавање Дана устанка против фашизма

Традиционалним народним зборовањем у Милића Гају и полагањем вијенаца у селу Кнежица код Козарске Дубице обиљежава се Дан устанка против фашизма 1941. године.
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик положио je вијенац на партизанском гробљу.

Вијенце су положили министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић и министар енергетике и рударства Петар Ђокић.

Пошту су одали и посланици у Народној скупштини Републике Српске Драгослав Кабић, Милан Тубин и Дарко Бањац, као и представници руске Амбасаде у БиХ и Конзулата Србије у Бањалуци, те делегација Трећег Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Међу оним који су одали пошту били су и савјетник српског члана Предсједништва Радован Ковачевић, градоначелник Приједора Слободан Јавор и начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић, те делегације организација проистеклих из НОР-а и Одбрамбено-отаџбинског рата.

Програмом обиљежавања Дана устанка против фашизма 1941. године предвиђено је обраћање званичника и умјетнички програм у Милића Гају.

Народни збор у Милића Гају сваке године традиционално окупља бројне учеснике, потомке и поштоваоце тековина Народно-ослободилачке борбе из цијелог Поткозарја, званичнике Републике Српске, општинске званичнике, представнике СУБНОР-а, представнике невладиних организација и удружења простекла из одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и друге госте и грађане.

Обиљежавање Дана устанка против фашизма 1941. године у Милића Гају организују Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, СУБНОР Републике Српске и општина Козарска Дубица.

Устанак против фашизма у кнешпољском крају почео је 27. јула 1941. године нападом на жандармеријску станицу у Кнежици.

Устанак у овом крају је био добро организован под вођством народног хероја доктора Младена Стојановића.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар