У Козарској Дубици обиљежено 80 година од устанка

Прије 80 година почео је устанак народа у БиХ против фашизма. Овај дан традиционално је обиљежен у Милића Гају код Козарске Дубице.

Ова општина је у Другом свјетском рату изгубила 54 одсто свог становништва. Погинуло је 18.000 бораца и цивила, од чега чак 4.000 дјеце.

Обиљежавање је почело полагањем вијенаца на Партизанском гробљу у Кнежици.

Вијенце су положили предсједник Народне скуптшине Републике Српске Недељко Чубриловић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић и министарка управе и локалне самоуправе Сенка Јујић.

У име Србије вијенац на Партизанском гробљу положила је конзул жеран из Генералног конзулата Србије у Бањалуци.

Вијенце су положили и градоначелник Приједора Далибор Павловић, начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић и други начелници општина из Поткозарја.

Пошту жртвама НОР-а у Кнежици одали су припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, те представници бројних организација из Народноослобилачког и Одбрамбено-отаџбинског рата.

Делегација СУБНОР-а је из Кнежице још једном поновила да је народ Козаре и Поткозарја дао немјерљив допринос у оквиру Народно-ослободилачке борбе.

Обиљежавање Дана устанка настављено је у Милића Гају у оквиру традиционалног народног зборовања.

Предсједник НСРС рекао је, обраћајући се присутнима у Милића Гају, да многи данас чине све да ревидирају историју и да слободарски српски народ, који је био жртва истинског геноцида, прогласе геноцидним.

Честитајући Дан устанка, Чубриловић је нагласио да је то дан када су храбри Козарчани међу првима у Европи препознали зло фашизма и нацизма и храбро устали у одбрану своје земље.

– Зато је овај датум, Дан устанка против фашизма, један од најважнијих датума који свједоче нашу славну прошлост и одлучност нашег народа који је кроз вијекове плаћао највећу цијену слободе, да би ми, потомци славних предака, уживали у њеним благодетима. Нажалост, то данас многи покушавају да нам оспоре и одузму. Данас чине све да нам ревидирају историју и да српски – слободарски народ, који је био жртва истинског геноцида, о којем свједоче и јаме убијене козарачке дјеце недалеко одавде, прогласе геноцидним – истакао је Чубриловић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите рекао је на обиљежавању да је устанак против фашизма подигао српски народ и да није тачно да је то био устанак југословенских народа.

Милуновић је истакао да се Дан устанка против фашизма 1941. године обиљежава на простору крвљу натопљеног Кнешпоља у општини Козарска Дубица која је процентуално највише страдала у Другом свјетском рату, послије Санкт Петербурга.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар