Осам деценија од почетка борбе против фашизма у Боботи

Бројни представници удружења и институција 25. јула положили су венце и одали поштовање настрадалим мештанима Боботе током Другог светског рата.

Обележавање осамдесете годишњице од подизања устанка против фашистичких окупатора и терора хрватских усташа организовали су Удружење антифашистичких бораца и антифашиста општине Трпиња и Заједница удружења антифашистичких бораца и антифашиста Вуковарско – сремске жупаније.

– Сваке пете године обележавамо годишњицу устанка овде у месту Бобота. Данас смо се окупили да се сетимо догађаја из тих дана који су се одвијали у нека далека и бурна времена. Нажалост, дух тих времена је и данас присутан, дух те фашистичке немани, а потреба за сећањем на те догађаје је тим већа као и чињеница да морамо да спречимо ревизију историје која се упорно намеће и представља у једном сасвим другом светлу. Осамдесет година је прошло од устанка, али фашизам је и даље на делу – истакао је председник ЗУАБА ВСЖ Лазо Ђокић.

Повод овог обележавања је подизање устанка под вођством Ђоке Патковића који је заједно са сарадницима 25. јула 1941. године напао усташку патролу у Боботи.

– Бобота је устаничко место из овог периода, а овај крај је дао пуно за борбу против фашизма. Ако смем дати неки свој суд, морам да кажем да нисам задовољан односом потомака и сматрам да они некако стидљиво посећују овакве манифестације. Немамо разлога да се стидимо својих предака који су дали своје животе и борили се против фашизма, заправо имамо потребу и обавезу да се сећамо свих тих догађаја и тих људи – осврнуо се Ђокић на данашњи однос потомака према тековини антифашистичке борбе.

Неопходно укључити што више људи

Организацију овог програма на себе је у техничком смислу преузео месни одбор УАБА Бобота које данас окупља двадесетак активних чланова, а неки од њих су и директни потомци настрадалих Бобоћана током Другог светског рата.

– За мене овај дан јако пуно значи јер 180 имена је на табли на споменику на којој пише да су погинули као жртве фашизма, а њих сто да су погинули као борци. То је јако велик број настрадалих за једно село и мислим да ту жртву потомци нису најбоље схватили, али сматрам да ће се то с временом исправити. До краја године одлучили смо да позовемо и контактирамо све потомке оних који су изгубили своје животе да нам се придруже и да заједно радимо унутар удружења – нагласила је председница боботског огранка УАБА Љубица Бауковић.

Према њеним речима ова организација ће до краја године имати низ активности везаних за очување тековина антифашистичке борбе како би се укључио што већи број људи у рад ове организације, али и допуниле активности овог удружења које не би биле само комеморативног карактера.

Преузето са: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар