Удружења Срба из Коњица

У Новом Саду одржана изборна скупштина Удружења Срба из Коњица: Нови-стари предсједник Мишо Лазаревић

На изборној скупштини Удружења Срба из Коњица и њихових потомака у дијаспори (одржаној 21. априла у хотелу „Нови Сад“) за предсједника овог завичајног удружења понoво је изабран Милорад-Мишо Лазаревић из Новог Сада, док је његов замјеник остао др Миодраг Манигода из Београда.

Изабрани су и нови чланови Управног и Надзорног одбора,а установљен је и Савјет удружења од пет чланова.

У извјештајном обраћању Скупштини,предсједник Лазаревић се осврнуо на петогодишње активности које су биле усмјерене на очување коријена,традиције и обичаја коњичког краја и Херцеговине у цјелини..

Он je позвао чланове, донаторе и пријатеље да заједно окончају обнову Саборног Храма Светог Василија Великог у Коњицу, тачније израду меморијалне зидне композиције, на којој се осликава 15 икона светитеља,које славе 220 српских породица са подручја коњичке општине.

– Пројекат води Одбор за изградњу, на челу са јерејом Миланом Бужанином, парохом коњичким. Највећи дио радова већ је урађен. Желимо да наши млади, када буду пролазили Херцеговином сврате у Саборни храм својих предака, да се духовно окријепе и подсјете које још породице славе њиховог свеца заштитника – нагласио је Лазаревић.

Помоћ у овој хуманој акцији обећао је и Новица Глигоревић из Брадине, који се прије пар година вратио из Аустралије у матицу Србију,који ће анимирати наше земљаке на „осмом континенту“ за једно хуманитарно вече за Храм на Неретви,како би се ово племенито дјело привело крају.

Према ријечима др Миодрага Манигоде, у протеклих пет година постојања, иако је било по оној пјесниковој „мало рука, малена и снага“ реализоване су запажене активности, првенствено на обнови капела и духовних огњишта на подручју општине Коњиц. Свакако,  најзначајнија је обнова Спомен –капеле на православном гробљу у Коњицу 2015. године, са именима 340 српских жртава у  протеклом отаџбинском рату.

Усвојен је и приједлог програма рада.Поред довршетка обнове Саборног храма, планиране су и хуманитарне активности,омасовљење чланства и израда шире базе података,јер  је  већинаа досадашњих чланских карата остала празна. Најављена је даља успјешна сарадња са СПЦ, односно Епархијом Захумско-Херцеговачком и Приморском, као и сарадња са Удружењем Срба Коњичана Републике Српске са сједиштем у Требињу и осталим завичајним удружењима.

Скупу се обвратио и др Божидар  Миловић,предсједник Удружења Срба из Херцеговине у Србији са сједиштем у Новом Саду, истичући подршку  најстаријег и најбројнијег завичајног удружења у Србији, уз пуну симбиозу и кооперацију у раду. На предлог  Мила Товаришића, усвојен је и приједлог да се од општинских власти Коњица затражи олакшан приступ матичнним и другим службеним књигама ,као подлоге  будуће базе података за све избјегле и расељене коњичке Србе, којих само у Војводини има око 400 породица, а у Србији преко 1.000 породица.

Иначе, Скупштина је почела химном „Боже правде“ и одавањем почасти преминулом, члану Управног одбора Нову Кртолици и другим члановима удружења,као и молитвеним сјећањем на све српске цивиле и војнике општине Коњиц у минулом рату.

Удружење Срба из Коњица је још једном потврдило ријешеност да очува све доброте и љепоте завичаја,да настави да његује име и језик и наш родослов светосавски.

Миливоје Бештић

Нема коментара

Напишите коментар