У Новом селу два код Шамца освештана спомен плоча погинулим борцима и цивилима

Спомен-плоча за 13 погинулих бораца и цивилних жртава освештана је данас на цркви посвећеној Светом Василију Острошком у Новом Селу два код Шамца.

Поред новопостављене спомен-плоче за погинуле борце и цивиле из Новог Села два и Гребница служен је парастос и положени вијенци.

Израду спомен-обиљежја, која је коштала 1.650 КМ, финансирала је општина Шамац.

Предсједник мјесне борачке организације Ново Село два Марко Тодић појаснио је да су на спомен-плочи уклесана имена шест погинулих бораца у отаџбинском рату и три цивилне жртве из Новог Села два и четири цивилне жртве из Гребница.

Он је додао да је спомен-обиљежје постављено на иницијативу мјештана ова два села.

„Ми смо сретни што смо испунили своју задату обавезу да и наша села, као и други имају своје Спомен-обиљежје које ће нас увијек подсјећати на див-јунаке који су пали за нашу слободу и слободну Републику Српску“, истакао је Тодић.

Предсједник Скупштине општине Шамац Николина Шкрбић рекла је да је данашње освештање спомен-плоче посебно значајно јер се на њој налазе имена људи чије посмртне остатке породице никада нису пронашле, додајући да је ово једино мјесто на којем могу положити цвијеће и које ће очувати сјећање на њих.

„То нам је свима била обавеза с обзиром на жртву коју су они сами и њихове породице поднијеле за слободу свих нас. Управо због тога, када је ријеч о правима породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, не смије бити политике и различитих мишљења и сви морамо тежити истом циљу, а то је да тим породицама обезбиједимо услове за достојан живот кроз запошљавање, рјешавање стамбеног питања и остало“, истакла је Шкрбићева.

Предсједник Борачке организације Шамац Радован Зорановић напоменуо је да само ове мјесне заједнице нису имале Спомен-обиљежја погинулим борцима на овом подручју.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар