У Санском Мосту споменик Бошњацима граде у српском селу, локалне власти нијеме

Са бројним притисцима суочени су Срби повратници у Сански Мост. Најновији је изградња споменика бошњачким цивилним жртвама рата у српском селу Томина.

Мјештани повратници кажу да жртве којима се гради споменик нису били житељи овог села, нити су страдали на тој локацији.

Сматрају да бошњачке власти на перфидан начин желе да им припишу злочине који се у том крају нису догодили.

Тежак живот Срба повратника из села Томина, за које бошњачке власти немају слуха, никада није утицао на добре односе са комшијама Бошњацима.

Међутим најава изградње споменика бошњачким жртвама изазвала је забринутост Срба.

Истичу – жртве су из других села и тамо би требало да имају свој споменик.

– Ово је провокација. Ван памети је да жртве из неког другог села поставиш пред своје двориште и кућу, а споменик је постављен према Трмошињи, гдје живи српски живаљ – истакао је Саво Вујановић, мјештанин Томине.

Срби који живе у овом дијелу селу кажу да нису били обавијештени да се ту гради споменик погинулим Бошњацима.

Напомињу да ово село има српске жртве којима су сами споменик подигли у дворишту цркве, непосредно у близини својих кућа.

– Жртве којима се споменик и подиже нису из Томине, они су из сусједних села. Није ни чудо што се народ осјећа забринутим, а са друге стране не видим да је нека иснтитуција стала да заштити права овог народа – рекао је Невен Маринковић, парох томински.

Злонамјера је кључна, тврди Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ, који каже да општинске власти Санског Моста желе да изграде споменик како би се Срби осјећали неугодно и одговорно за непочињена дјела.

– Споменик који желе Бошњаци да направе у српском селу нема везе са Србима, него жеља је отјерати и то мало Срба што ту живи – нагласио је Радановић.

На наша али и питања мјештана зашто се споменик цивилним бошљачкик жртвама подиже у селу Томина у општинској управи Сански Мост одговора није било.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар