У селу Кусоње

У селу Кусоње обиљежено страдање Срба у селима Кусоње, Драговић и Чакловац августа 1942. године

У селу Кусоње код Пакраца, 13. августа 2017. године, у организацији Већа српске националне мањине града Пакраца обиљежено је страдање мештана села Кусоње, Драговић и Чакловaц у Другом свjетском рату. На тај дан 1942. године синхронизованом акцијом усташких снага убијено је на звјерски начин 520 мjештана наведених и околних села и непознати број избјеглица са Козаре. Тела убијених и полуживих жена, дјеце и стараца бачена су у два бунара у мjесту Кусоње, док су остали живи спаљени у оближњој цркви Св. Георгија. Према подацима Мјесног одбора Кусоње убијено је 64-оро дјеце, док је 360 мушкараца и жена одведено у логоре из којих се већина никада није вратила.  Август 1942. године био је крвав за Србе пакрачког краја јер су се редала свакодневна клања недужног народа у осталим српским селима: 02.08. – Кричке, 04.08. – Торањ и Дереза, 11.08. – Бранешци, 12.08- Јапага,13.08. – Горња и Доња Шуметлица….Обиљежавање је почело окупљањем код споменика у центру села гдје су Милан Козловић, предсједник Мјесног одбора Кусоње и Никола Ивановић, предсједник Вијећа српске националне мањине Града Пакраца и замјеник Градоначелнице Града Пакраца обратили окупљеном народу и положили вијенце. Испред Гeнералног Конзулата Србије у  Вуковару вијенац је положио генерални конзул Милан Шапић. Затим је формирана колона која је кренула према два бунара гдје су свештеници одржали помен жртвама. Након помена на бунарима служeнa je литургијa у храму Светог великомученика Георгија у Кусоњама.

На комеморацији и помену страдалима  присуствовали су још конзулица Наташа Калезић, градска вијећница у Вијећу Града Пакраца Мирсада Поповић-Дамјановић, предсједник Вијећа српске националне мањине Града Липика Дарко Дерењ, предсједница Удружења антифашистичких бораца и антифашиста (УАБА) –Града Пакраца Мирјана Билопавловић с делегацијом, те чланови мјесних одбора, мјештани Кусоња и околних села. Окупљени су посебно поздравили једног од ријетких преживјелих свједока злочина у Кусоњама Стојана Дамјановића. Поред Кусоња, помени за августовске жртве су одржани у Торњу, Дерези, Брашенцима и Јапаги.

                                                Вијеће српске националне мањине Града Пакраца

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“11291″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1505242208771″]

Нема коментара

Напишите коментар