у селу Слобоштина

Oдржана комеморација за 1.368 српских жртава у селу Слобоштина, код Пожеге

Kомеморативним скупом у селу Слобоштина (општина Брестовац) код Пожеге чланови Удружења антифашистичких бораца и антифашиста Пожега присјетили су се 1.368 српских жртава, углавном жена, дјеце и стараца који су своје животе трагично завршили у пет бунара у селу Слобоштина на данашњи дан прије 75 година тј. 16. августа 1942. године. Страдали цивили били су становници Слобоштине и околних села и насилно доведени Срби  с подручја Козаре.  Из концентрационог логора Јасеновац, као испомоћ за ликвидације, дошла је усташка казнена експедиција под командом  монструма Макса Лубурића, која је одмах почела масакр над навеним Србима.Комеморација је и ове године одржана у мјесту гдје су српске жртве бачене у бунаре и гдје је некад о томе свједочио велики споменик мајке с дјететом у наручју, а данас срушени споменик, те на мјесту гдје су жртве покопане у масовним гробницама. И на тој локацији је срушен споменик. Мјесто с гробницама су прије неколико година обновили пожешки антифашисти и уредили и оградили простор. На та трагична збивања, али и небригу шире заједнице да се достојно уреди ово мјесто гдје се страдало много толико много невиних Срба, подсјетила је предсједница наведеног Удружења Ката Хољевац и потпредсједник  Удружења Милан Радовић.  Окупљенима на комеморацији обратио се и Фрањо Хабулин, предсједник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске, те народни посланик у Хрватском Сабору Милорад Пуповац који је уједно најавио обнову овог и других споменика антифашистичке борбе.

Комеморацији су присуствовали и Драгана Јецков, други народни посланик у Хрватском сабору из реда Срба; Мирослав Грозданић, замјеник пожешко-славонског жупана;  Никола Ивановић, замјеник Градоначелника Града Пакраца; чланови антифашистичких удружења из Пакраца, Липика, Дарувара, Загреба, Вуковара, Босне и Херцеговине, те мјештани околних села.

У порушеној цркви у Слобоштини пожешки парох Александар Бијелић предводио је молитву за душе страдалих Срба. Пригодну поему „Пет бунара“ аутора Мате Ходака, која говори овом стравичном страдању, рецитовали су Казимир Симеуновић и пожешки глумци.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар