обиљежена 23.

У Суботици обиљежена 23. годишњица страдања и прогона Срба у „Олуји“

Изложбом о злочинима над Србима у Хрватској у холу Отвореног универзитета јуче је у Суботици почело обиљежавање 23. годишњице од страдања и прогона српског живља у акцији „Олуја“. Обиљежавање је настављено у Градској кући гдје је постављена изложба фотографија Николе Зајца „Гдjе праведници почивају“, а потом и приказан документарни филм „Крст над јамом“, о страдању Срба на Јадовну 1941. године.

– Изложбена поставка и документарни филм су два најновија пројекта Удружења „Јадовно 1941.“ из Бањалуке, завршена ове године уз велику подршку Управе за дијаспору Владе Републике Србије. На фотографијама Николе Зајца види се љепота предјела гдје се 1941. године догодило велико зло. Уместо мучних сцена, на које смо навикли када се говори о оваквим темама, то су прелијепи крајеви Личког поља, велебитских јама и подвелебитског канала и острва Паг, које је сам Господ одредио за вечни починак наших предака – објашњава Душан Басташић из Удружења „Јадовно 1941.“

Документарни филм „Крст над јамом“, показује шта је удружење урадило у протеклих девет година, а трудили смо се да га урадимо другачије од других филмова који се баве историјским темама. Нема потресних сцена, маљева, ножева, већ је у форми потраге. Крстови над јамама, којих је укупно било 32, до данас нису оскрнављени и то буди наду да се вртлог зла у коме се вртимо скоро читав вијек коначно смирује.

Синиша Лазаревић

Нема коментара

Напишите коментар