У Суботици одржана промоција књиге „Био сам вођа устанка на Банији“ Душана Миљевића

У организацији Завичајног удружења Банија Суботица, у четвртак 25.01.2018. на Отвореном универзитету у Суботици одржана је промоција књиге „Био сам вођа устанка на Банији“ Душана Миљевића. На промоцији је говорио син Душана Миљевића, вође устанка, Милан Миљевић.

У присуству великог броја Банијаца, послије представљања књиге, услиједио је наступ пјевачке групе Зaвичајног удружења „Банија“ , а потом разговор на тему књиге. Вече се завршило коктелом и дружењем.

Књига „Био сам вођа устанка на Банији“ Душана Миљевића представља оригинално свједочанство о српским жртвама за вријеме комунизма; она је доказ како се ни један народ (осим Срба) није одрекао своје државности и свог демократског политичког система да би се додворио неком другом народу и другим народима који су бројчано на маргини народа и више су за звање националне мањине.

Наруџбе на телефон: 063 157 53 70 (Цена: 500 дин)

Поставља се практично питање: шта су ефекти ратних офанзива у Другом свjетском рату у НДХ (Дрвар, Сутјеска, Неретва); ко је против кога и зашто ратовао? Гдје је била демократија послије ослобођења? Зашто су људи хапшени и убијани без суда и суђења?

Душан (Дмитра) Миљевић рођен је 1923. у селу Боровита, општина Глина, Банија, краљевина СХС. Учесник НОР-а.По ослобођењу радио је на разним дужностима. Са браћом Милом, Дамјаном и Петром колонизован је у селу Пригревица, општина Апатин у Србији. Био је противник комунистичке политике по питању обавезног откупа и учлањења у землљорадничке задруге и борац за увођење вишепартијског демократског система. Био је на челу покрета на Банији. Ухапшен 1950. године и осуђен на смрт стрељањем. Као политички затвореник робијао је у Старој Градишкој гдје је провео 10 година.

Синиша Лазаревић

Нема коментара

Напишите коментар