АКТУЕЛНО:

У Таванкуту одиграна реванш утакмица између Срба из Хрватске и Хрвата из Србије

У суботу 15. јуна 2019. године у Таванкуту одиграна је пријатељска фудбалска утакмица између репрезентација  Срба у Хрватској и Хрвата у Србији. Меч у Таванкуту, oпштина Суборица, је реванш од прије три године, када се иста пријатељска утакмица одиграла у Вуковару. Овај спортски догађај попримио је много шире димензије од самог такмичења у фудбалу, а важније од самог резултата је порука добросусједских односа коју представници мањинских заједница двије земље желе да пошаљу. Утакмици су присуствовали изасланик предсједника Републике Србије, министар омладине и спорта Вања Удовичић, изасланик премијера Републике Хрватске, амбасадор Републике Хрватске у Србији Гордан Бакота, генерални конзул Републике Хрватске у Суботици Велимир Плеша, градоначелник Суботице Богдан Лабан, први потпредсједник Хрватског ногометног савеза Анте Вучемиловић Шимуновић, предсједник Заједничког већа општина Вуковар Срђан Јеремић, предсједник Српског народног вијећа и СДСС-а Милорад Пуповац, остали посланици из СДСС-а у Хрватском сабору  Драгана Јецков и Борис Милошевић, народни посланик у Скупштини Србије и предсједник ДСХВ Томислав Жигманов.

Фудбалске репрезентације Срба из Хрватске и Хрвата из Србије дочекане су са препуним трибинама, а химне Србије и Хрватске одслушане су без звиждука. У дресовима хрватске националне мањине из Републике Србије играли су Сабо Игор (1), Рагастовас Никола (2), Балажић Давор (4), Пољаковић Давор (5), Видовић Игор (7), Визин Младен (8), Скендеровић Небојша (9), капитен Годар Дејан (10), Хорват Миклош (12), Шимић Давор (17), Ерцег Мишо (19), Војнић Дарио (20), Скендеровић Игор (21), Орчић Срђан (22) и Играч Никола (27). Стручни штаб чинили су тренер Маринко Пољаковић, физиотерапеут Здравко Доко, координатор Петар Кунтић и технико Иван Будимчевић.

За репрезентацију српске националне заједнице из Републике Хрватске играли су: Илинчић Никола (1), Живковић Игор (2), Поповић Вук (3), Шљакић Вукашин (4), капитен Гламочак Александар (5), Јелечки Марко (6), Туњић Јосип (7), Гвозденовић Бојан (8), Поповић Небојша (9), Спасић Даниел (10), Ерић Ненад (11), Товиловић Огњен (12), Драгић Милан (13), Гвозденовић Петар (14), Подунавац Марио (15),  Вујичић Ђорђе (16), Курјега Зоран (17), Коњевић Дарио (18), Амановић Лазар (19), Стипановић Никола (20), Мамула Синиша (21), Судар Немања (22) и Ракић Милан (24). У саставу стручног штаба били су тренер Никола Никица Гагулић, помоћник тренера Љубомир Мађерчић, координатор Немања Еремић и физиотерапеут Борис Петко. Резултат на полувремену био је 1:1, док је у другом полувремену домаћин преузео иницијативу, лопта је у мрежи српске мањине завршила још три пута те се утакмица завршила резултатом 4:1 у корист репрезентације хрватске мањине из Србије.

Овај спортски догађај био је и прилика за састанак политичких представника Хрвата из Србије и Срба из Хрватске са циљем да њихова сарадња у области спорта буде у функцији стварања бољих односа између две државе. На овај начин, представници Срба и Хрвата настојали су да покажу да припадници обе националне мањине желе да буду мост сарадње и да дају свој допринос даљем напретку односа између Републике Србије и Републике Хрватске.

Тим поводом, министар спорта и омладине Републике Србије Вања Удовичић истакао је слиједеће:

-Мислим да ова утакмица има драстично већи значај од спортског, да је данас послата јасна порука спортског фер плеја, али и порука толеранције и мира, порука оног правог фер плеја који свако од нас треба да има дубоко у себи. Драго ми је да је једна храбра одлука од пре два мјесеца заживјела овде данас и да смо имали прилику да видимо да сви заједно на трибинама бодримо и једну и другу екипу, али да видимо да играчи имају међусобно огромно поштовање и да су резултат ставили у други план. И мислим да управо овакве манифестације без обзира да ли су спортске или културно-умјетничке треба да нас спајају.

Предсједник Самосталне демократске српске странке из Хрватске и посланик у Хрватском сабору Милорад Пуповац честитао је победу репрезентацији хрватске националне мањине у Србији и у то име спортску руку је пружио Томиславу Жигманову.

– Имамо само једну поруку, а то је да двије заједнице – хрватска у Србији и српска у Хрватској – могу надиграти околности у којима живимо. Мислим да смо данас те околности надиграли и састанцима које смо имали и овом утакмицом, добром атмосфером на стадиону, чињеницом да је ова утакмица била преношена у цијелој регији и да сада имамо културно-умјетнички програм овдашњег КУД-а и КУД-а “Јован Лазић“ из Белог Манастира. Тешко да може бити боље – поручио је Пуповац.

– Битно је што смо упркос свим околностима смогли снаге да приредимо једну позитивну, конструктивну причу, да смо је успјешно реализовали и да смо послали снажну поруку да међусобна сарадња и грађење мостова има смисла – сматра Томислав Жигманов, лидер ДСХВ и посланик у Скупштини Србије.

Као за политичке представнике Срба и Хрвата и за оба спортска тима резултат је био најмање битан, они су ту дошли прије свега да одиграју пријатељску утакмицу каква је и била.

С обзиром да је утакмица између фудбалских репрезентација Срба и Хрвата у Таванкуту прошла у најбољем реду, организатори се надају да ће то и у будућности бити уобичајена појава.

Након утакмице, а у духу пријатељских и добросусједских односа две државе и два народа, наступио је културно-умјетнички програм у којем су учествовали КУД “Јован Лазић“ из Белог Манастира и КУД “Буњевачко коло“ из Суботице“.

Новинар Српског кола
Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар