У Старим Бановцима одржан Меморијални турнир „Аврам 2019“

Четврти по реду Меморијални турнир „Аврам 2019“ одржан је у недјељу, 9. јуна, на стадиону ФК Дунав у Старим Бановцима у организацији Завичајног удружења Бирач Дрина.

Циљ турнира је чување сjећања на оснивача и првог предсjедника Удружења, пуковника Миленка Аврамовића, као и међусобно повезивање и подстицај активизма код младих из Србије и Републике Српске.

Турнир је отворен химном Србије, а затим је минутом ћутања одата почаст легенди Бирча и Српске, пуковнику Миленку Аврамовићу.

Учествовало је укупно осам екипа, и то екипе Осмаци, Шековићи, Братунац и Папраћа, из општина регије Бирач у Републици Српској, док су из Србије учествовале екипе мјесних заједница Стари Бановци, Лукићево и Нова Пазова, као и екипа Завичајног удружења Бирач Дрина.

На почетку се обратио предсjедник Удружења Драго Ашћерић, који је поздравио присутне и захвалио се учесницима и свима који су подржали реализацију турнира, а посебно Представништву Рeпублике Српске у Србији, Мјесној заједници Стари Бановци, као и спонзорима и донаторима турнира.

Ашћерић је рекао да је резултат у другом плану и позвао на фер игру, нагласивши да је циљ турнира дружење и јачање веза Републике Србије и Републике Српске.

Присутнима се затим обратио предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта.

Захваливши се домаћинима на позиву, Линта је истакао да је пуковник Аврамовић био свестрана личност и да је, између осталог, иза себе оставио роман „Мајка“, капитално дјело о ратним збивањима 90-их година на простору Републике Српске и БиХ.

Линта је истакао да овакви догађаји јачају национално и духовно јединство српског народа без обзира на границе.

„Треба да будемо поносни на своје српско име, српски језик и писмо, да поштујемо своју Српску православну цркву и да његујемо културу сјећања на страдале Србе у 20. вијеку, а посебно на геноцид у злогласној НДХ“, поручио је Линта.

Отварању турнира испред Представништва Републике Српске у Србији присуствовао је Бранко Ковачевић.

Учесници турнира су се такмичили у малом фудбалу, шаху, бацању камена с рамена и надвлачењу конопца.

Побjеднички пехар у малом фудбалу узела је екипа Бирач Дрина, друго мјесто припало је екипи Братунац, а трећи су били Стари Бановци. Медаљу за најбољег играча турнирa освојио је Горан Јеркић, а за најбољег стрелца проглашен је Никола Дивац.

У надвлачењу конопца екипа Шековића освојила је прво мjесто, други су били Стари Бановци, а трећи екипа Лукићева.

Побједу у шаху однио је Брано Делић, други је био Милан Савић, а трећи Милан Ашћерић.

Камена с рамена најдаље је бацио Милош Ашћерић, други је био Милан Ашћерић, а трећи Љубомир Казановић.

Овај турнир одржан је уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.

Преузето са: predstavnistvorsbg.rs

Нема коментара

Напишите коментар