У току реконструкција спомен-кострурнице у градском гробљу у Приједору

Предсједник Градског одбора СУБНОР-а Приједор Вељко Родић обишао је данас радоне на уређењу спомен-костурнице у градском гробљу посвећену жртвама фашистичког терора и настрадалим жељезничарима.

“Према нашем програму рада за 2019-23. годину у плану је било да се ова спомен-костурница реновира јер је била у рушевном стању и било је доста приговора грађана да се то уреди како се не би у овом гробљу оштетили други споменици”, истакао је Родић.

Он је изразио задовољство што су се поклопиле и материјалне и временске могућности да се то сада и уради.

“Сада је стање далеко боље и читава активност биће завршена до краја ове године па ћемо на дан када су ти људи овдје страдали то достојно и обиљежити”, рекао је Родић.

Он је појаснио да се у спомен-костурници налази неутврђен број жртава које су пале у три дана 1941. године прије почетка устанка.

“Зна се да је тада ликвидирано 157 жељезничара, а колико је још било грађана то се не зна. Један дио жртава одведен је на јеврејско гробље и ликвидиран, а ради се о 832 српске жртве”, рекао је Родић.

Он је додао да су у овом послу реконструкције имали велику подршку градских власти.

“У склопу ових активности биће постављена и спомен-плоча на Основној школи `Петар Петровић Његош` у Бусновима посвећеној за 88 погинулих бораца и 43 жртве усташког терора, а завршили смо партизанско гробље у Брезичанима и слични послови нас очекују и у наредном периоду“, рекао јуе Родић.

У обиласку радова на овој спомен-костурници био је данас и кандидат за градоначелника Приједора испред ДНС-а Драгутин Родић који је изјавио да је град Приједор давно препознао потребу да обиљеже историјска стратишта и да побољша оно што можда у неком ранијем периоду није било времена да се уради.

“Само у овој години уложено је око 40.000 КМ од градоначелника и градске управе управо у адаптацију спомен-обиљежја јер народ без историје није народ, а историја нашег подручја и поткозарског краја је пуна оваквих судбина”, рекао је Родић.

Он је додао да је било крајње вријеме да се заврши ова адаптација и да то буде мјесто које ће походити многи да одају почаст и цивилним жртвама рата и жељезничарима чија је ово гробница.

“Мислим да ће и у наредном перидоу град плански посебну пажњу посветити спомен –обиљежјима јер то и јесте у надлежнсоти градске управе и ми ћемо настојати да реконструишемо која до сада нису, а велики број јесте тако да ћемо и на овај показати да град има посебну емпатију и пијетет према жртвама из Другог свјетског рата” рекао је Родић.

Он је додао да чињеница да се народ Поткозарја нашао у том рату ан страни антифашизма и побједника довољно говори о људима који су увијек били за слободу и дали много жртава да ту слободу и имају.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар