У Владимирцима прослављени Петровдански дани

У Владимирцима свечано су обиљежени Петровдански дани. Славило се неколико дана, а програм је био прилагођен свим узрастима.

Почело се уочи Петровдана, у понедјељак 11. јула и то отварањем изложбе Миће Јелића Грновића чувеног Банијца и Крајишника. Изложбу под називом Феникс организовала је Библиотека Диша Антић у Галерији конака.

—  Овај легат сам поклонио Владимирцима. Прво сам цртао цвијеће, уље на платну и ту има 16 слика. Затим интерпретацију српских писаца, теракота 27 скулптура. У корони како нигдје нисам излазио, а нисам ни примао никога сликао сам експресије мојих пријатеља из Владимираца, онако како ја њих видим.

Изложби је претходило традиционално паљење лила. Испред Цркве Светих апостола Петра и Павла лиле су паљење и дуж варошице Владимирци. Након вечерње службе одржано је Духовно вече испред цркве.

На сам дан славе, одржана је света литургија у Храму Светих апостола Петра и Павла уз велики број вјерног народа.

 

У суботу 16. јула Владимирчани су могли уживати у богатом културно-умјетничком програму. Поред концерта КУД-а Ћирило и Методије из Бусија наступао је и КУД Извор из Старих Бановаца.

Публици су измамили осмијехе и дјечица из ПУ Сунцокрети, ОШ Јован Цвијић из Дебрца, ОШ Жика Поповић из Владимираца и фолклорне секције Библиотеке Диша Антић.

Предсједник општине Горан Зарић поздравио је све присутне посебно културно-умјетничка друштва из Бусија и Старих Бановаца и навео да је општина донијела добру одлуку прошле године и да су и ово вече посветили Србима избјеглим са простора бивше Југославије.

— Владимирци су мјесто гдје је доста људи дошло током ратних збивања. Неки су наставили свој пут даље, а неки су остали овдје да живе. Сада смо сви овдје Владимирчани, а прије свега Срби. Зато се сви радујемо празницима, а посебно слави која је и повод овог нашег дружења – рекао је Зарић и додао да се захваљује основним школама и предшколским установама на учешћу у културно-умјетничком програму.

Мићо Јелић Грновић говорио је стихове своје пјесме Крајинска завјетна пјесма и монолог Владе Булатовића Виба Тиосав.

Програм је водила шармантна Наталија Илић.

Сљедећи дан у недјељу је одржана чувена манифестација Гудијада, такмичење у кувању гулаша и печењу прасића гдје је учествовало око 100 учесника. Овај дан је уприличио и трубачки оркестар из Гуче.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар