У Воћину обиљежена сеоска слава, Света недјеља, и одржана 8. Смотра фолклора Српске националне мањине

Празник Светих Отаца Првог Васељенског сабора, слава Епископије Пакрачко-славонске, молитвено је прослављена у недјељу 20. маја и у Воћину. Црква Светих 318 богоносних отаца у Воћину саграђена је 1790. године. Храм је потпуно уништен 1942. године, у Другом свјетском рату, када је спаљен до темеља. Нова црква подигнута је 1976. године и посвећена је Светој Недјељи. Оштећена је и демолирана током рата, у децембру 1991. године, да би 2000. била обновљена. Обнову је финансирала Општина Воћин у сарадњи са Вијећем српске националне мањине, а дио је обновљен и прилозима вјерника. Посљедњих година све више људи окупља се код храма да би заједно обиљежили сеоску славу, Свету недјељу.

У присуству вјерног народа цркве и епархије свету литургију и ове године служио је Драган Гаћеша, парох слатински. У говору након литургије парох је поносно истакао: „да је црква у Воћину наша славонска Жича и да нас у Воћину нема пуно, али када дођемо са разних страна, када дођемо из земаља у којима сада наши Славонци живе, онда смо много јаки, онда и дух свети је са нама и свети оци су са нама и Господ наш Исус Христос је са нама“. Рекао је да црква у Воћину није од јуче, није ни од прекључе, ни од прије сто година, већ од прије неколико вјекова али да и данас пркоси времену.

Подсјетио нас је да су ову цркву нама оставили наши ђедови, наши прамђедови, да се имамо гдје молити и да имамо гдје доћи, и позвао је све Славонце, гдје год се налазили, да своју Славонију никада не забораве, да дођу, макар једанпут годишње када се прославља храмовна слава, да се помолимо, да се дружимо, да се провеселимо, онако како је то некада било.

„Срце ми је пуно када видим свој народ који није заборавио своје огњиште  и када се радујемо и заиграмо коло око наше свете цркве. Нема веће радости од своје отаџбине, од своје Славоније, од свог огњишта“ – рекао је парох Гаћеша.

Овогодишња кума и домаћин славе била је Свјетлана Јоргић а кумства за наредну годину примио се Игор Павковић, замјеник вировитичко-подравског жупана. Парох Гаћеша захвалио је господину Павковићу на свесрдној помоћи и подршци коју пружа парохији око свих активности које парохија чини, како би бар мало олакшала живот преосталим Србима на том подручју.

Након литургије уприличен је славски ручак и послужење за сабрани народ, а послије ручка настављено је дружење уз пјесму и плес. Славље је настављено до послијеподневних часова, након чега су сви прешли у дом културе гдје је одржана 8. Смотра фолклора српске националне мањине. Смотра је окупила десетак фолклорних друштава из земље и иностранства, чиме је добила међународни карактер. Наступила су фолклорна друштва из Хрватске, Републике Српске и Републике Србије. Домаћин смотре било је СКД Просвјета из Воћина, које је основано 2011. године, и броји око тридесетак чланова.

У препуној дворани Хрватског дома у Воћину, поред бројних извођача и гостију, манифестацију су својим присуством увеличали парох слатински Драган Гаћеша, замјеник жупана вуковарско-сријемске жупаније Ђорђе Ћурчић, замјеник градоначелнице града Пакраца Никола Ивановић, предсједник Вијећа српске националне мањине Ђуловац Милан Радаковић, предсједник воћинског мањинског вијећа Мирослав Суботић, као и представници осталих мањинских вијећа. Водитељ програма био је Игор Павковић, замјеник вировитичко-подравског жупана.

На самом почетку програма водитељ је, прије свих, поздравио Миленка Васиљевића Чику и позвао га да устане како би га публика наградила великим аплаузом. Он је, како је истакао водитељ, „својим животним дјелом учинио да све оно што смо знали о Воћину и воћинском крају остане вјечно записано у његовим књигама, као и у књигама његовог пријатеља Николе Живковића“. Том приликом предсједник воћинског мањинског вијећа, господин Мирослав Суботић, уручио је Миленку Васиљевићу Чики заслужено признање.

Учесници смотре, поред домаћина, били су: СКД „Просвјета“, пододбор Крњак, РКУД „Пелагић“, Бања Лука, КЗК Београд, КУД „14. фебруар“, Бања Лука, СКД „Просвјета“, пододбор Загреб, СКД „Просвјета“, пододбор Слатина, КУД „Младост црквене општине Стапари“, Бела Крајина, КУД „Зора“, Силаш, СКД „Просвјета“, пододбор Бобота и СКУД „Бранко Радичевић“, Даљ. Публика је сваки наступ наградила бурним аплаузом и испратила овацијама. Учесници су оправдали очекивања и заслужили све похвале. На крају званичног дијела програма предсједница СКД-а Воћин, Драгица Вучковић, уручила је захвалнице представницима културно-умјетничких друштава, са жељом да се овакви сусрети наставе и да постану традиционални.

У цркви Светих Отаца, након смотре фолклора, служена је и вечерња молитва, док су фолклораши у дому гдје је смотра одржана наставили дружење уз пјесму и игру до касних сати.

Неколико дана раније, у селу Смуде, недалеко од Воћина, прослављена је храмовна слава, Спасовдан. Уз учешће невеликог броја вјерника, у шуми, у порушеној и страдалој цркви Вазнесења Господњег, парох Драган Гаћеша освештао је славски колач и жито. Послије тога припремљена је трпеза љубави за све присутне а потом је настављено дружење уз музику. Играло се тарабана, веселило и заплакало, и од радости и од туге.

СЊЕЖАНА СТАНИШИЋ

ФОТО: СЛОБОДАН МИЛАШИН

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар