У Зрењанину одржано 2. Крајишко вече

Удружење грађана „Српско-руско братство Петроград“ организовало је у зрењанинској мјесној заједници Сава Ковачевић 14.12.2019. године 2. Крајишко вече.

Предсједник Удружења Миле Кошутић нам је рекао да су њихови циљеви афирмација и његовање духовних, културно-умјетничких, спортских, научних и других видова сарадње између српског и руског народа, а имајући у виду њихову духовну и културно-историјску самобитност, баштину и повезаност.

– Нема на свијету друге земље која би нам била ближа од Русије. Слична историја пуна драматизма и подвига, стална међусобна помоћ током вјекова , заједничко византијско наслијеђе, православна вјера, исти словенски и слични савремени језици, и оно главно – права братска љубав – рекао је Кошутић.

 

У посљедњих 6 година за Спасовдан, Удружење обиљежава годишњицу и том приликом постављају клупе младенаца поред којих саде симболично дрвеће, до сада су поставили 6 клупа.

– Иза сваке клупе се сади дрво рјабина, које симболизује љубав. Са једне стране клупе саде се три дрвета брезе, као симбола руског природног окружења, а са друге три дрвета храста, као симбол светог дрвета код Срба. Клупа између њих представља спој братске љубави Србије и Русије, а младенци су симбол љубави, и почетка новог живота. Садња стабала је најраширенија и најомиљенија активност помагања Земљи. Садња је начин повезивања са Земљом и допринос будућности. Нигдје на свијету нећете видјети такве брезове шуме, каквих има у Русији. Култ брезе је карактеристичан за Русију. Српски народ је према храсту имао велико поштовање. Испод храста се окупљао народ ради молитве, као и при доношењу важних одлука од заједничког интереса.

Клупе младенаца постављене су у Спомен парк на Багљашу, у Храму Светог кнеза Лазара – Банатско Карађорђево, Храму Рођење Богородице – Ботош, у Основној школи “Јован Поповић“ – Нови Сад, у Храму Светих отаца – Клек и Храму Ваведење Пресвете Богородице на Граднулици, док је у Меленцима засађено поменуто дрввеће.

Миле Кошутићем и Крајишникиња Бранкица Новаковић која није члан Удружења организовали су 2. Крајишко вече у Зрењанину.

– Ово вече је по мени успјешно јер су нам дошли и Крајишници из околних села, атмосфера је позитивна, све своје бриге и невоље су оставили код куће, овдје су се максимално опустили. Трудимо се да очувамо нашу крајишку традицију и упознамо младе са обичајима и вриједностима родног краја.

Миле Кoшутић је позвао све на 3. Крајишко вече које ће бити одржано  сљедеће године, највјероватније у фебруару.

 

Бранкица Новаковић рекла је да се радо одазива на позиве да присуствује Крајишким вечерима.

– Ми смо стално међу Крајишницима, обилазимо крајишке манифестације од Борче, Ченте Житишта, свугде има дружења. Циљ нам је да скупимо што више људи, како би се дружили – рекал је Бранкица и додала да је на овој 2. Крајишкој вечери више људи него на претходној, а још већи број очекују на сљедећој вечери.

Гости су могли да уживају и у игри узданица КУД-а Ђерђеф и Зрењанина.

Миодраг Ђурић предсједник КУД Ђерђеф, умјетнички руководилац и кореограф рекао је за Српско коло да КУД постоји 5 година.

– Почели смо из љубави нас неколико играча. Жељели смо да своје знање пренесемо млађим нараштајима. Кренули смо са троје, четворо дјеце да би прерасли у озбиљно друштво које броји преко 80 чланова. Имамо 4 групе, најмлађу, средњу и старију дјечју и извођаче.

Наступали су у региону и широм Војводине и Србије, одржали су 4 годишња концерта, а имају и свој фестивал када окупљају КУД-ове из региона.

Госте је забављао, на велику радост присутних Миливој Абрамовић, или како га у Зрењанину називају Мали Баја.

– Од 15. године изводим пјесме Баје Малог Книнџе, од како сам дошао у Србију 1995. године, са Баније, из Старог Села. Прво су то биле Крајишке вечери, а сада пјевам на разним догађајима, у Зрењанину, Карађорђеву, Елемиру, Борчи – рекао је Абрамовић.

Поред Малог Баје, наступали су и Миле Делија, пјевачица Ружица Рушка и пјевач Горан.

На 2. Крајишкој вечери уручена је и награда за Хуманитарца године Мирјани Вулетић (Вучје срце) познатој хуманитарки.

– Прије тачно пет година почела сам се бавити хуманитарним радом уз помоћ певача. Никада нисам добила неку награду за своја дјела као данас, али сам добила другу награду од мога народа која вама није видљива оком, ал ја је видим и осјећам.. И ова награда је дио тога, љубави народа… Колико мени значи, значи и остатку „Вуцјег Срца“. Срећна сам и веома се захваљујем – рекла је за Српско коло Мирјана Вулетић.

Миле Делија сазнавши да Мирјана на Крајишкој вечери прима награду, желио је да дође и пјева. Како нам је Мирјана рекла, он је са њом од самог почетка и неизмјерно му је захвална на подршци.

Програм је водила млада Анастасија Кошутић.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

 

Нема коментара

Напишите коментар